Obrenovac, 07.04.2020

POPIS ZAPUŠTENIH PARCELA


Izvor: Politika,Lokalne novine | Obrenovac, 06.01.2020.
Poljoprivrednicima višegodišnji besplatni zakup

Foto:Depositphotos/AerialBO
Zapuštena, nikad nekorišćena zemlja biće data poljoprivrednicima u višegodišnji besplatni zakup, najavio je ministar poljoprivrede Branislav Nedimović.

Terenskom proverom korišćenja državnog zemljišta u Aleksandrovcu, Aleksincu, Beočinu i Smederevu utvrđeno je da se veliki broj parcela ne koristi i da su zapuštene.

Uprava za poljoprivredno zemljište objavila je da su proverom (koja je podrazumevala fotografisanje i video-zapise parcela) bile obuhvaćene 1.484 parcele. Utvrđeno je da je od ukupnog broja 501 parcela bila napuštena, a da su se 983 koristile.

Reč je projektu identifikacije napuštenog zemljišta u državnoj svojini koji bi trebalo da pomogne razvoju srpskog agrara i boljem korišćenju prirodnih resursa.

Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović rekao je za "Politiku" kako je cilj da se takvo zemljište najpre identifikuje, a onda i ponudi zakupcima na besplatno korišćenje.

"To je uglavnom zapuštena državna zemlja, šikare koje nikada nisu obrađivane. Nameravamo da ih ponudimo zakupcima za nula dinara u višegodišnji zakup i pokušamo da što veće površine stavimo u funkciju za razvoj voćarstva i vinogradarstva", izjavio je Nedimović.

Prilikom odabira lokalnih samouprava, u obzir je uzeto nekoliko parametara. Između ostalih, procenat zakupljenog zemljišta u odnosu na ukupno dostupnu poljoprivrednu površinu i povezanost sa glavnim putevima i koridorima zbog potencijalnih investitora. Pri odabiru uzorka vodilo se računa i o specifičnosti mikroklime koja povoljno utiče na poljoprivredne kulture, a može da bude i turistički potencijal Srbije. Jedan od parametara bio je i to da lokalna samouprava može u perspektivi da bude bude značajna za investicije u intenzivne zasade voća i vinove loze.

Uprava je najavila da će detaljan spisak parcela biti objavljen do 10. januara. Ovaj projekat deo je programa – "Podrška proizvođačkim kapacitetima agroindustrijskog sektora u Republici Srbiji", koji je Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) realizovao u saradnji sa Ministarstvom poljoprivrede.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE