Obrenovac, 06.07.2020

IZVOZ 'CRVENOG ZLATA'


Izvor: Tanjug,Lokalne novine | Obrenovac, 06.06.2019.
Svaka druga malina u ovoj bogatoj zemlji poreklom iz Srbije

Foto:Thinkstock
Postoji potencijal za unapređenje saradnje, naročito u poljoprivredi, jer je svaka druga malina u Švedskoj iz Srbije, izjavio je ambasador Švedske Jan Lundin.

Privredna komora Srbije i ambasada Kraljevine Švedske su sa ciljem podrške evrointegracijama Srbije organizovali poslovni forum privrednika, na kojem je učestvovalo više od 80 srpskih i švedskih privrednika.

Lundin je rekao da Srbija i Švedska sve bolje sarađuju i da tome naročito doprinosi to što u Švedskoj živi oko 130.000 Srba.

On je istakao da Srbija želi da postane članica EU i da zato Švedska godišnje investira oko 13 miliona evra u reforme u Srbiji koje su važne za evopske integracije.

"Dobar primer je životna sredina i tu radimo zajedno sa srpskim Ministarstvom za životnu sredinu, po pitanu poglavlja 27 u pregovorima sa EU", naveo je Lundin.

Lundin je kazao da su na forumu predstavili poslovne potencijale najvećih švedskih kompanija u Srbiji, kao što su Tetrapak, Ikea, Sekuritas...

Dodao je da u Srbiji posluje oko 200 kompanija sa švedskim i srpskim kapitalom, kao i da postoji stalni priliv švedskih investicija.

Ukupna trgovinska razmena dve zemlje je prošle godine povećana za 18 odsto, naglasio je ambasador.

Podsetio je da je u septembru švedski Rimaster, podizvođač iz metalske industrije, stigao u Paraćin. Rimaster planira za početak da zaposli tamo oko 300 ljudi i proširi svoje investicije za oko 50 miliona evra.

Lundin je istakao da Srbija i Švedska, ipak, imaju najveći potencijal za saradnju u oblasti poljoprivrede, gde Srbija, kako je rekao, ima fantastičan potencijal, koji je samo delimično iskorišćen.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE