Obrenovac, 12.08.2020

DOMAĆI OPERATORI SPREMNI ZA 5G


Izvor: Tanjug,Lokalne novine | Obrenovac, 06.09.2019.
Fiksna telefonija lagano se gasi

Foto:Shutterstock
Telekom Srbija je spreman za uvođenje 5G mreže, izjavio je juče direktor Telekoma Srbija Predrag Ćulibrk na regionalnoj konferenciji o trendovima u telekomunicijama i medijima - Digital 2019.

"Nemamo mnogo izbora za 5G. Moraćemo da investiramo u tu mrežu i da se takmičimo za 5G licence", poručio je Ćulibrk na panelu "Godinu dana kasnije: Tradicionalni panel telekom lidera regiona".

Kazao je da će Telekom, takođe, izgraditi 1.000 baznih stanica za 4G mrežu.

Direktor Telekoma Srbija rekao je da je ta kompanija u poslednjih godinu dana akvizirala veliki broj kablovskih operatera u regionu, ali i da je pod pritiskom više godina kada je reč o prihodu koji nastaje iz usluge fiksne telefonije.

"Mi već sedam, osam godina na godišnjem nivou gubimo dve, tri milijarde dinara čistih prihoda, što se često beleži kao gubitak direktnog profita. On je rezultat gubitka saobraćaja fiksne telefonije, jer je sve manje zaintresovanih korisnika", rekao je Ćulibrk.

To je s jedne strane teško za održavanje stabilnog poslovanja, ali nas već godinama tera da razmišljamo o drugom pravcu i da krenemo u akviziciju, dodao je Ćulibrk.

On je dodao da u narednom periodu Telekomu Srbija u okviru daljeg razvoja predstoji poboljšanje kvaliteta usluga, navodeći da tu pre svega misli na brzinu interneta, unapređenje sadržaja satelitske TV sa kojom već sada imaju fantastične rezultate.

"Nisam toliko verovao da ima prostora i za taj rast, ali ide jako dobro, ne samo u Srbiji nego i u BiH i Crnoj Gori. Investirali smo u serijsku produkciju. To su korisnici jako dobro dočekali", rekao je Ćulibrk.

Kada je reč o budućnosti i velikim promenama koje su se dogodile, medju njima je Chulibrk naveo "tač skrin", a veruje da će u narednom periodu svi imati VR naocare sa kojima će doživeti virtuelnu realnost.

Direktor u kompaniji PwC Dejan Ljuština je rekao da je za sve telekom operatere u fokusu ulaganje u infrastrukturu i povezivanje, ali da je svima problem kako da postanu prepoznatljivi na tržištu, jer korisnici percipiraju da je to sve slično.

"I zato treba jako puno investirati u nova rešenja, a sa druge strane postavlja se i pitanje da li investirati u 5G mrežu koja je jako skupa. Zato ima puno izazova za operatere", naveo je on.

Kaže da su se velike kompanije odlučile za dva ili tri područja gde žele proširiti svoj opseg i uglavnom se to odnosi na data klaude, digitalne medije, Fintek, sajber bezbednost...

Generalni direktor Telenora u Srbiji Majk Mišel je rekao da ta kompanija puno ulaže u Srbiju i njene korisnike i da mnogo vremena troše na tranziciju kako bi se došlo do najboljih performansi.

Naveo je da operatori još pokušavaju da shvate kako je najbolje koristiti 5G mrežu i istakao da se tu radi o pravljenju čitavog sistema koji može da se koristi za razne svrhe, saradnju sa vladama, privredom...

On je izrazio očekivanje da će svi biti srećni sa 5G mrežom jer će porasti količina podataka u upotrebi.

Mišel je dodao da je dobra stvar što se otvaraju mogućnost za digitalizaciju različitih stvari u Srbiji i da naša zemlja prednjači po pitanju inovacija i uvodjenja vodećih tehnologija.

Kazao je da već 80 odsto podataka se koristi na 4G mreži tako da se otvara pitanje šta će biti sa starim sitemima, na primer sa 3G mrežom i slično.

"Moje mišljenje je da ne verujem da je 5G toliko brži da ćemo zbog toga pridobiti kupce, tako da moramo da se ponašamo prema 5G kao prema bilo kojoj drugoj mreži", naveo je on.

Direktor Telemać Slovenija Adrijan Ježina je kazao da će 5G svakako postati stvarnost i da ćemo jednog dana pričati i o 6G mreži.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE