Obrenovac, 14.11.2019

AKO POŠTUJE PROPISE, VOZAČ IMA PRAVO NA NAKNADU


Izvor: Telegraf.rs,Lokalne novine | Obrenovac, 07.05.2019.
Ko je kriv ako u Srbiji divljač istrči na put i strada, a koji vozač može da naplati štetu?

Foto:Pixabay/David Mark
Sa lepšim vremenom više smo u prirodi, pa se i automobilom zaputimo na kampovanje, piknik, kreću navale turista... Zato se češće događaju i saobraćajne nezgode u kojima stradaju divlje životinje.

Naleti na divljač nisu retkost, a za pitanje ko je odgovoran za saobraćajne nezgode koje se događaju usled prelaska ili pretrčavanja divljači preko javnih saobraćajnica potrebno je posebno razmotriti  propise iz oblasti lovstva i propisima koji uređuju bezbednost saobraćaja, napominju iz Uprave za šume.

- Zakonom o divljači i lovstvu je utvrđena dužnost, kako korisnika lovišta, tako i vlasnika i korisnika zemljišta, voda i šuma na kojima se lovište nalazi, kao i vlasnika i korisnika površina van lovišta na kojima se divljač nalazi, da preduzimaju mere radi sprečavanja štete koju divljač može počiniti ljudima ili imovini. Pojašnjenja radi, u skladu sa Zakonom o divljači i lovstvu površine van lovišta su površine užeg područja gradova u Republici Srbiji bez prigradskih naselja i auto-put - kažu iz Uprave.

Korisnik lovišta radi sprečavanja istih preduzima, pre svih, mere: održavanje brojnog stanja divljači do optimalne brojnosti utvrđene planskim dokumentom i podnošenje zahteva upravljaču puta za postavljanje saobraćajnih znakova ograničenja brzine kretanja i "divljač na putu" na svim javnim saobraćajnicama na kojima postoji mogućnost nastanka štete od divljači u lovištu, na površinama van lovišta, kao i na nelovnim površinama, radi sprečavanja štete od divljači na vozilu.

Pravo na naknadu štete ima svako kome je divljač prouzrokovala štetu samo ako je preduzelo propisane mere za sprečavanje štete od divljači.

- Na osnovu navedenog, a u slučaju štete i uloge vozača, njegova dužnost je da poštuje propise kojima se uređuje bezbednost saobraćaja, u suprotnom sva odgovornost i krivica je na njemu - ističu iz Uprave za šume.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE