Obrenovac, 22.01.2020

POSLE TOGA JEDVA KRPIMO KRAJ SA KRAJEM


Izvor: Radio Slobodna Evropa,Lokalne novine | Obrenovac, 08.04.2019.
Građani Srbije u proseku provedu 25 godina nezaposleni

Foto:Thinkstock
Građani Srbije u proseku 25 godina svog života provode nezaposleni, jedan je od zaključaka 15. izveštaja Svetske Banke za Zapadni Balkan.

Isti podaci važe i za Albaniju i Crnu Goru, dok je prosečno trajanje statusa nezaposlenosti na Kosovu*, prema podacima Svetske banke, 40 godina života.

Uprkos snažnijem rastu u 2018. godini, u regionu je otvoreno svega 96.000 radnih mesta, uglavnom u proizvodnji i uslugama, što je mnogo manje u poređenju sa 171.000, koliko je radnih mesta otvoreno 2017. godine, prenosi Radio slobodna Evropa.

Glavni ekonomista Svetske banke za Srbiju Lazar Šestović objašnjava da je stopa nezaposlenosti u 2018. godini i dalje visoka, posebno za žene i mlade, a u nekim zemljama je pad nezaposlenosti rezultat povećane neaktivnosti radne snage i emigracije, a ne novootvorenih radnih mesta, konstatuje se u izveštaju.

"Došlo je do određenog oporavka privrede, plate su porasle malo, svi pokazatelji su relativno pozitivni ukupno gledano. Međutim, ono što je glavna karakteristika svih tih pokazatelja i poboljšanja je da su oni nedovoljni u smislu da običan čovek može to da oseti u svom svakodnevnom životu, i oni su nedovoljni da nas ozbiljnije približe nekim standardima Evropske unije", kaže on.

Da bi običan čovek u Srbiji mogao u svom svakodnevnom životu da oseti poboljšanje, stručnjaci Svetske banke zaključuju da bi umesto trenutnog privrednog rasta od 3,5 do četiri odsto Srbija morala da dostigne nivo da svake godine njen privredni rast bude pet do šest odsto.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE