Obrenovac, 01.06.2020

NOVA OVLAŠĆENJA REDARA


Izvor: Telegraf.rs,Lokalne novine | Obrenovac, 08.09.2019.
Moći će da nas pretresaju, identifikuju, zadržavaju i oduzimaju stvari

Foto:Tanjug/AP
Službovanje redara na utakmicama i drugim masovnim događajima sada je preciznije određeno novim Pravilnikom, a uvedena je i mogućnost da privatno obezbeđenje u svom radu koristi biber sprej. Redari će ubuduće moći da nas pretresaju, identifikuju, oduzimaju predmete i zadržavaju.

Međutim, ostaje nejasno da li će biber sprej moći da koriste i redari, recimo, na fudbalskim utakmicama.

- Pravilnikom o načinu primene olašćenja službenika obezbeđenja propisano je da redar u vršenju redarske službe može primeniti ovlašćenja u štićenom prstoru, dok nije jasno precizirano da li može da primeni sva ovlašćenja koja ima i službenik obezbeđenja. Nejasno je definisano da li redar u vršenju poslova redarske službe može da upotrebi sredstva za vezivanje; gasni sprej i posebno dresirane pse (sredstva prinude) - kazao je Nedić.

Inače, korišećenje biber spreja je novina i za pripadnike privatnog obezbeđenja, odnosno, oni će zahvaljujući novom pravilniku moći da ga primenjuju kada fizički ne budu mogli da savladaju napadača. Ova novina takođe je uvedenama promenom spomenutog Pravilnika.

- Upotreba gasnog spreja dozvoljena je nakon neuspešne upotrebe fizičke snage radi odbijanja napada ili savlađivanja aktivnog otpora lica. Pripadnik obezbeđenja prestaje sa upotrebom gasnog spreja čim prestane napad ili aktivan otpor lica. Nakon upotrebe gasnog spreja licu se mora obezbediti pružanje adekvatne medicinske pomoći - objasnio je za Telegraf Aleksandar Nedić, sekretar Udruženja za privatno obezbeđenje Privredne komore Srbije.

Uvođenje ovog hemijskog sredstva u opremu i naoružanje pripadnika fizičkog obezbeđenja, pre svega treba da deluje kao faktor odvraćanja na eventualnog počinioca, a samim tim i da smanji potrebu za intervencijom, dodaje Nedić.

- Istovremeno, povećava se sigurnost, samouverenost a i efikasnost službenika obezbeđenja - kazao je on.

ŠTA REDARI MOGU DA RADE

Po novom Pravilniku, redari imaju sledeća ovlašćenja.

- izdavanje upozorenja licu da se nalazi u štićenom prostoru
- izdavanje naređenja licu da napusti štićeni prostor
- provera iendtiteta lica koje se nalazi u štićenom prostoru
- pregled lica i predmeta koje lice nosi sa sobom, kao i saobraćajnog sredstva tj. vozila
- privremeno oduzimanje oružja ili oruđa podobnog za napad
- privremeno zadržavanje lica do dolaska policije

Inače, posao redara definisan je i zakonom, kao opštijim pravnim aktom.

- Zakonom o privatnom obezbeđenju propisano je sledeće: "redar je fizičko lice, koje je obučeno za vršenje poslova redarske službe, koje poseduje licencu Ministarstva za vršenje ovih poslova i na koje se shodno primenjuju odredbe ovog zakona koje se odnose na službenike privatnog obezbeđenja, ako ovim zakonom nije drugačije propisano" - dodao je Nedić.

U Srbiji postoji preko 400 firmi koje imaju licence izdate od MUP. Jedna firma može da ima i više licenci, pa je ukupan broj izdatih licenci veći od 800. Ove firme imaju preko 35.000 zaposlenih na ovim poslovima, a prosek plata u ovom sektoru je između 30.000 i 35.000 dinara.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE