Obrenovac, 06.07.2022

NEMOJTE DA BRINETE PRI ODLASKU U APOTEKU


Izvor: Beta,Lokalne novine | Obrenovac, 08.10.2019.
Za ranitidin postoje i zamenske tablete

Foto:Shutterstock
Kompanija "Hemofarm" je saopštila da su pacijenti u Srbiji, koji su koristili lek "ranitidin", povučen iz prodaje, nepotrebno uznemireni, jer nije zabeležena ni jedna neželjena reakcija na taj lek, a u apotekama je već dostupna i odgovarajuća zamena.

- Informacija u javnosti, povodom privremenog povlačenja određenih serija lekova 'ranitidin' i 'ranisan' zbog dodatne provere čistoće supstance, nepotrebno je uznemirila pacijente - rekao je gastroenterolog s Klinike za gastroenterologiju Kliničkog centra Srbije Srđan Đuranović, saopštio je Hemofarm.

Po njegovim rečima, to je samo potvrda dodatne sigurnosti za pacijenta i pune odgovornosti proizvođača.

- Pacijentima je obezbeđena adekvatna zamena leka - kazao je Đuranović i naveo "famotidin" koji pripada istoj grupi lekova, sa identičnim indikacijama za upotrebu i predstavlja efikasnu i bezbednu zamenu.

Taj lek je u komercijalnoj upotrebi u svetu više od 35 godina, a klinička iskustva s tim lekom su dobra i "slobodno se može reći da je efikasnost koja se njime postiže u smanjivanju lučenja kiseline u želucu, identična, ako ne i bolja, navodi.

Lek "famotidin" u obliku tableta se može dobiti samo uz recept lekara.

- Efikasnost i bezbednost ovog leka pružaju sigurnost i lekaru i pacijentu. Dakle, pacijenti u Srbiji zaista nemaju razloga za brigu - rekao je Đuranović.

Hemofarm je 30. septembra saopštio da je "iz predostrožnosti, a u cilju zaštite javnog zdravlja", doneo odluku o "dobrovoljnom, preventivnom" povlačenju svih serija leka "ranitidin" sa tržišta.

Prethodno je Evropska agencija za lekove upozorila da su u supstanci tog leka ranitidin-hidrohlorid, otkrivene nečistoće pod nazivom "N-nitrozodimetilamin" (NDMA).

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE