Obrenovac, 05.04.2020

ODLAŽE SE PRELAZAK NA NOVI SISTEM


Izvor: Tanjug,Lokalne novine | Obrenovac, 08.12.2019.
Još ćemo čekati da za isti posao imamo istu platu

Foto:Shutterstock
Skupština Srbije usvojila je izmene Zakona o platama zaposlenih u državnim službama kojim se za 2021. godinu odlaže prelazak na nov sistem određivanja plata uz uvođenje platnih razreda.

Kako je u raspravi rekao ministar za državnu upravu i lokalnu samoupravu Branko Ružić, izmenama se redefinišu rokovi od kojih počinje primena sistemskog i posebnih zakona o platama u pojedinačnim delovima javnog sektora.

Ružić je naveo da je u predstojećem periodu potrebno da se sprovedu dodatne finansijske analize prelaska na nov sistem plata i da se poslodavcima i zaposlenima ostavi odgovarajući vremenski period za pripremu za implementaciju novih rešenja.

On je objasnio da se zbog složenosti procesa mora ostaviti odgovarajući vremenski period, kako bi se omogućilo da reforma sistema plata postigne finansijski održiv efekat počev od 1.januara 2021.godine.

Ružić je podsetio da platni razredi postoje od 1. januara 2007. godine, kada je usvojen Zakon o platama državnih službenika i nameštenika.

Podsetio je da platni razredi znače da se plate povećavaju zaposlenima na bazi kvaliteta njihovog rada, čak i u slučaju da se ne povećava osnovica na osnovu koje se obračunava plata.

- Naše opredeljenje je da se kroz reformu sistema plata, omogući primena platnih razreda za celokupan javni sektor. Predlažemo da se početak reforme odloži za još jednu godinu, imajući u vidu kompleksnost ovog procesa - rekao je Ružić.

On je istakao da se reforma odnosi na preko 400.000 zaposlenih u raznim ustanovama, državnim organima, javnim agencijama… Kako je objasnio, specifičnosti svakog dela javnog sektora moraju da se analiziraju i uvaže kroz sistem plata, dodataka i drugih prava.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE