Obrenovac, 06.07.2020

KO ĆE KOME, AKO NE SVOJ SVOME


Izvor: Tanjug,Lokalne novine | Obrenovac, 09.06.2019.
Ako podignete kredit za izolaciju prozora, EU će vam otplatiti 15 odsto duga

Foto:Depositphotos
Ako odlučite da podignete kredit kako biste pred zimu uradili bolju izolaciju prozora i vrata, Evropska unija vratiće vam do 15 odsto kredita.

Novac će biti vraćen i ako planirate da ugradite kotlove za grejanje, toplotne pumpe, solarne sisteme, klima uređaje ili osvetljenje. A ukoliko se odlučite za dve ili više tehnologija novcem građana EU biće vam otplaćeno 20 odsto kredita.

To je, naime, deo programa Evropske unije pod nazivom GEFF koji stimuliše građane Srbije da preko kreditnih ulaganja u energetsku efikasnost svojih stanova ili kuća pored uštede u računima za energente ostvare i novčani bonus.

GEFF je program Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD), koji pokušava da promoviše prodaju energetski efikasne opreme i materijala u regionu Zapadnog Balkana pa i u Srbiji, kaže tehnički ekspert programa za Srbiju i Crnu Goru Luka Naglić i objašnjava da je GEFF program usmeren na vlasnike stanova i kuća, i manjim delom na stambene zajednice - zgrade.

"Fizička lica preko programa GEFF mogu dobiti 15-20 posto povraćaja na svoju investiciju ukoliko investiraju u energetsku efikasnost", kaže on.

Sve što ima veze sa potrošnjom energije u kući može se finansirati putem GEFF programa.

"Potrošnja energije po jedinici društvenog proizvoda je dva i po puta veća u Srbiji nego u EU, a slično je i u energetskoj efikasnosti stambenog sektora", naveo je.

Kredit po ovom programu se uzima preko dve banke.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE