Obrenovac, 11.07.2020

DA LI I VI TO MISLITE?


Izvor: Dnevnik,Lokalne novine | Obrenovac, 09.08.2019.
U Srbiji se sve manje voze krševi

Foto:Profimedia/Alamy
U Evropi je ove godine prodato 3,1 odsto manje automobila, a na ukupan pad kupovine novih automobila znatno je uticalo to što ih je u Kini kupljeno čak 14 odsto manje.

Veliki pad prodaje novih automobila zabeležen je i u Indiji – 10,3 odsto, smanjena je i tražnja za automobilima u SAD, Rusiji, Japanu, a u Evropi je najveći pad kupovine novih automoblila zabeležen u Skandinaviji, piše Dnevnik.

Kako pišu mediji, u Evropi veliki rast kupovine novih automobila beleže Litvanija i Rumunija, ali zanimljivo je i da su se u Srbiji ove godine nova vozila kupovala češće nego prošle. Naime, za prvih šest meseci prodato je 18.087 novih vozila, što je 11,08 odsto više nego u istom periodu lane. Za prvih pola godine kupljeno je 5,88 odsto više putničkih vozila, dok je rast lakih komercijalnih vozila gotovo 35 odsto. Zanimljivo je da kupci novih automobila sve češće kupuju benzince, koji sada troše manje nego ranije i jeftiniji su za održavanje.

Da li će rast kupovine novih vozila uticati na smanjenje starosti ukupnog voznog parka u Srbiji, koji je oko 17 godina, odnosno na prosečnu starost putničkih automobila, koja je jedva koji mesec manja – 16,4 godine, teško je reći. Izvesno je da na našem tržištu postoji interesovanje i za polovnim vozilima te ih je za prvih šest meseci ove godine uvezeno 75.527.

Zbog male kupovne moći građana Srbije, polovnjaci se rado kupuju, ali, pre svega zbog ekologije, odnosno uticaja na životnu sredinu, nije dobro to što se na naše tržište uvozi dosta polovnih vozila starijih od 15 godina. U prvih šest meseci u našu zemlju je uvezeno više od 50.000 polovnih automobila s evro-3 i evro-4 motorom, a od ukupnog broja uvezenih polovnjaka, gotovo 35.000 staro je između 14 i 20 godina, a oko 25.000 nešto je mlađe pošto drumovima krstare duže od decenije.

RAZLIČITI STANDARDI

U predhodne tri godine u Srbiju je uvezeno je 80.873 nova automobila, dok je u istom periodu uvezeno 384.269 polovnih vozila, od kojih najviše – čak 227.916 – s generacijom motora evro- 3, odnosno vozila starijih od 13 godina.

Pri uvozu novih vozila, u Srbiji se od januara 2016. godine primenjuje standard evro-6 generacije motora, trenutni standard je evro-6b, a od januara ove godine evro-6d, odnosno novi pooštreni standard merenja emisije izduvnih gasova. Istovremeno, u našoj zemlji je još na snazi odluka iz 2005. godine da se mogu uvoziti vozila generacije motora evro-3.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE