Obrenovac, 14.07.2020

SOBARICA, MOLER, CVEĆAR I POMOĆNIK KUVARA


Izvor: Telegraf.rs,Lokalne novine | Obrenovac, 12.02.2020.
Ove smerove u srednjim školama završavaće se za dve godine

Foto:Shutterstock/Pixabay
Ministar prosvete Mladen Šarčević rekao je da resorno ministarstvo radi na uvođenju dvogodišnjeg srednjeg obrazovanja, i to za oko 40 zanimanja.  Telegraf.rs saznao je iz ove institucije koja zanimanja su se našla na tom spisku, osim viljuškariste i servirke.

- Ministarstvo je prosledilo inicijativu Zavodu za pravljenje programa za sobaricu, molera, cvećara-rasadničara i pripremača namirnica (pomoćnik kuvara). Ovi programi traju dve godine i imaju drugi nivo kvalifikacije - navode iz Ministarstva prosvete.

Osim navedenih profesija, ministarstvo ima u planu uvođenje i drugih zanimanja.

Kako su za Telegraf.rs rekli u toku je izrada programa u Zavodu za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja (ZUOV) kako bi se omogućio veći spektar obrazovnih profila: dvogodišnjih, trogodišnjih i četvorogodišnjih.

Prema rečima ministra Šarčevića, srednja škola u Srbiji biće obavezna, a onim roditeljima učenika koji ne ispune ovu obavezu sleduje kazna po džepu do 100.000 dinara.

Kako je ranije naveo Nacrtom strategije obrazovanja 2030. predviđeno je da srednje obrazovanje bude obavezno u našoj zemlji.

- Kad će ono zvanično postati obavezno, zavisi od toga kad će doći do promene Ustava, zato što u Ustavu stoji odredba da je osnovno obrazovanje obavezno i besplatno, a srednje besplatno. Za one koji ne budu upisali srednju školu biće predviđene kazne. Zakon o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja predviđa kazne za roditelje koji odbijaju da upišu dete u osnovnu školu, a kad srednje obrazovanje postane obavezno, kazne će biti slične. Prvo idu opomene, a potom novčane kazne od 5.000 do 100.000 dinara - upozorio je Šarčević.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE