Obrenovac, 29.02.2020

VELIKI NAMET ZA PROIZVOĐAČE


Izvor: Novosti,Lokalne novine | Obrenovac, 12.04.2019.
Od vode u budžet kapne 600 miliona

Foto:Printscreen
Od svakog litra flaširane vode - državi ide 1,21 dinar. Ukupno od tridesetak punionica u zajedničku kasu se od tih naknada prošle godine slilo 601,7 miliona dinara, skoro sto miliona dinara više nego 2017.

Za one koji koriste naše najveće bogatstvo - izvore Srbije, to je, kako tvrde, veliki teret, jer plaćaju više nego u komšiluku. Slika je, međutim, potpuno drugačija kada se zna da sve što država godišnje dobije od naknada, čini tek trećinu prihoda jedne veće fabrike vode u našoj zemlji.

U Ministarstvu poljoprivrede i vodoprivrede ističu da kada se "meri" visina tih naknada vodi se računa o uslovima poslovanja fabrika kao i o ekonomskoj moći obveznika koji plaćaju naknade za vode.

- S obzirom na to da prihodi ostvareni od naknada za vode nisu namenski, već opšti prihod budžeta, koriste se u skladu sa zakonom kojim se uređuje budžet Srbije, odnosno odlukom kojom se uređuje budžet autonomne pokrajine - kažu u Ministarstvu poljoprivrede i vodoprivrede. - Međutim, iz sredstava budžeta Srbije, preko Budžetskog fonda za vode Srbije kojim upravlja Ministarstvo poljoprivrede i vodoprivrede - Republička direkcija za vode, finansiraju se poslovi iz nadležnosti tog javnog vodoprivrednog preduzeća.

U Privrednoj komori Srbije, međutim, smatraju da bi sredstva od naknada za vodu trebalo koristiti isključivo namenski. Napominju da bi izvore trebalo racionalno koristiti i upravljati tim prirodnim resursom kao jednim dragocenim bogatstvom koje u svetu zauzima sve veću pažnju.

- Ta sredstva jesu budžetska, ali sigurno da bi trebalo da se koriste namenski - kaže Dimitrije Ivanović, sekretar Udruženja za prehrambenu industriju Privredne komore Srbije. - Država je izašla proizvođačima vode u susret i 2017. smanjila te naknade za 12 odsto. Znatno veći problem za fabrike biće naknada od dinar koji će po litri vode plaćati punionice koje crpe vodu iz zaštićenih područja. To će biti trošak za vodu "jazak", "prolom", "galu"... I to je veliki trošak za proizvođača, zbog koga bi mogli da budu manje konkurentni u odnosu na ostale koji neće imati tu obavezu.

POTROŠNJA

Sve količine uvezene vode vredne su dva miliona evra, a naš izvoz je vredan 20 miliona evra. To je jedan od malobrojnih proizvoda koji ima deset puta veći izvoz od uvoza - kaže Ivanović. Prema njegovim rečima, ukupna proizvodnja vode u Srbiji je 7,1 milion hektolitara, što je dovoljno za domaće potrebe, ali i izvoz. Potrošnja po glavi stanovnika u Srbiji je oko 80 litara godišnje, a u EU oko 150 litara.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE