Obrenovac, 07.06.2020

I BUKA JE ZAGAĐIVAČ


Izvor: Tanjug,Lokalne novine | Obrenovac, 12.10.2019.
Novi zakon zaštitiće građane

Foto:Thinkstock
Novim zakonom o buci zaštitićemo građane od tog zagađivača životne sredine na koji se s pravom žale, izjavio je u petak ministar zaštite životne sredine Goran Trivan.

On je novinarima, nakon otvaranja skupa "Građani pokreću grad budućnosti" rekao da će novi zakon konačno definisati način na koji se buka reguliše u velikim gradovima i način na koji se kontroliše.

- U ovom trenutku imamo zakon koji je praktično neprimenljiv kada je u pitanju buka. Imate ozbiljan broj građana koji se ozbiljno s pravom žale na to da ne mogu da spavaju od različitih entiteta koji im dobuju po ušima i dan i noć. To više neće biti moguće - poručio je ministar.

Objasnio je da se više neće dešavati da se buka meri tako što pravni entiteti zakazuju merenje buke, nego će se njen nivo meriti u trenutku kada se dešava buka.

- Lokalne samouprave će dobiti ovlašćenja da angažuju svoje inspekcije da u trenuktku kada se to dešava mogu da mere i donose mere koje će zakon propisati i koje će biti ozbiljne - rekao je Trivan.

Pored tog zakona, Trivan kaže da je u planu i usvajanje zakona o klimatskim promenama koji treba da ograniči emisiju gasova staklene bašte što je, napominje, jako komplikovano imajući u vidu sve sektore koji treba da učestvuju u tome.

Cilj je, objasnio je, da se sve sektorske politike "upakuju" u zaštitu životne sredine što, dodaje, polako, ali sigurno uspevamo.

- To je ključ, da svi shvate da moraju da se stave pod taj kišobran zaštite životne sredine i to je kapitalni korak koji pravimo tim zakonom. Moramo da promenimo logike u svim državnim organizmima, sve mora da bude podredjeno zaštiti životne sredine - podvukao je ministar.

Upravljanje otpadom

Izmene zakona o upravljanju otpadom koje su takođe u pripremi, kako je rekao, treba da reše i pitanje upotrebe kesa na način da će o zabrani njihove upotrebe odlučivati lokalne samouprave.

- Daćemo mogućnost lokalnim samoupravama da same zabranjuju ili ne zabranjuju upotrebu kesa i odlučuju se u kom pravcu žele da idu - kaže Trivan.

Naveo je i da se lično zalaže za uvođenje depozitnog sistema za ambalažni otpad i dodao da će od početka primene tog sistema Srbija postati čista.

- Već imamo neku vrstu dogovora sa svim akterima da idemo ka tom depozitnom sistemu, a biće potrebno bar godinu dana, možda i više, da obavimo sve pripreme kako bismo ušli u taj jako skupi, ali efektni sistem za koji se aposlutno zalažem - rekao je Trivan.

Postoje, navodi, primeri u velikom broju zemalja koje su početkom primene depozitnog sistema vrlo brzo počistile svoju teritoriju od ambalaže.

Najavio je da će se raditi i na projekciji reorganizacije zaštićenih dobara, naročito nacionalnih parkova koji, kako kaže, ne mogu da opstanu na način na koji sada postoje.

- Svima je jasno da pojedini delovi nacionalnih parkova to više nisu. Desiće se i tu velike promene. Postoje evropski i svetski standardi u tom pogledu koji tačno kažu kakva druga vrsta zoniraja je potrebna toj vrsti zaštićenih dobara da bismo zaštitili ta dobra - rekao je ministar.

Naglasio je da će onda politika kažnjavanja za jedan milimetar ulaženja u zaštićeno dobro biti tako rigidna da se to nikome neće isplatiti - niti će bilo kome to pasti na pament.

- I u tom segementu nas čekaju velike promene - rekao je Trivan i dodao da je za ceo predstojeći posao u njegovom resoru potrebno kadrovski podići kapacitete Ministarstva i da se o tome već razgovara u Vladi Srbije.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE