Obrenovac, 06.07.2020

ZABORAVITE NA LEPOTU NA CRNO


Izvor: Novosti,Lokalne novine | Obrenovac, 13.06.2019.
Najavljena stroža inspekcijska kontrola objekata i salona u kojima se obavljaju estetski tretmani

Foto:Profimedia
Inspekcija će "pročešljati" sve objekte u kojima se obavljaju estetske procedure, plastične operacije i popularni "antiejdžing" tretmani.

Iz Republičke stručne komisije za plastičnu hirurgiju Ministarstva zdravlja najavljuju i da će lekarima koji obavljaju ovakve zahvate bez završene specijalizacije iz plastične hirurgije licenca biti trajno oduzeta.

Prema zakonu, državne i privatne zdravstvene ustanove su jedina mesta na kojima tretmani poput mezoterapije, ubrizgavanja botoksa, hijelurona i hemijskog pilinga, mogu da se obavljaju. Ipak, ove usluge nude se na svakom koraku, u frizerskim salonima, apotekama, salonima lepote, fitnes-centrima...

"Kontrola će ubuduće biti stroža", kaže prof. dr Marjan Novaković, predsednik Republičke stručne komisije za plastičnu hirurgiju.

Formirana je radna grupa, koja je proveravala situaciju u praksi i definisala neophodne kriterijume za rad. Usvojen je pravilnik u septembru prošle godine, prema kojem je tačno određeno ko, kada i u kojim slučajevima može da obavlja estetstke, plastične i rekonstruktivne procedure.

Sve češći je slučaj da lekari na drugoj ili trećoj godini specijalizacije iz plastične hirurgije, ili specijalizanti iz sasvim drugih oblasti, rade procedure za koje nisu kvalifikovani. Osim toga, tretman obavljaju i osobe koje su završile različite kozmetičke kurseve od dva ili tri meseca.

"Oblast "antiejdžinga" i estetske medicine pripada pre svega plastičnoj hirurgiji", kaže prof. dr Nenad Stepić, načelnik Klinike za plastičnu hirurgiju i opekotine VMA.

"Međutim, mi imamo slučaj da neko prođe kurs od nekoliko meseci i čak, postane edukator iz ove oblasti."

Dr Svetlana Vesanović kaže da postoji veliki rizik od različitih komplikacija kada nestručna osoba obavlja proceduru.

"Kada se radi ubrizgavanje filera, postoji rizik od nastanka trajnog slepila. Od ubrizgavanja do oštećenja vida dolazi za svega 90 minuta. Treba razmisliti o tome pre nego što se odlučite da proceduru uradite u kozmetičkom salonu, umesto u zdravstvenoj ustanovi", kaže dr Svetlana Vesanović.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE