Obrenovac, 11.07.2020

STARI STUDENTI NEĆE DOBITI JOŠ JEDNU ŠANSU


Izvor: Politika,Lokalne novine | Obrenovac, 13.08.2019.
Moraće da pređu na 'bolonju' ako hoće da završe fakultet

Foto:Tanjug/Dragan Kujundžić
Stari studenti neće dobiti još jednu šansu da fakultete završe prema programu po kojem su ih upisali pre zvaničnog uvođenja "bolonje" 2005. godine, bio je izrčit u izjavi za "Politiku" ministar prosvete Mladen Šarčević.

Takođe, Odbor za obrazovanje Narodne skupštine neće održati sednicu posvećenu ovoj temi, ukoliko Ministarstvo prosvete ne pokrene pitanje još jednog produžetka roka za studiranje prema starom programu za akademce koji poseduju indekse bar deceniju i po. Ovo je za "Politiku" otkrio Muamer Zukorlić, predsednik pomenutog odbora.

To znači da je gotovo sasvim izvesna odluka da će od 1. oktobra i početka nove akademske godine stari akademci morati da pređu na bolonjski sistem studiranja i polažu razliku ispita ili se konačno pomire sa činjenicom da nikada neće dobiti akademsko zvanje.

Njih 3.000 koji su sredinom jula potpisali peticiju tražeći produžetak roka studiranja na neodređeno vreme ističu da se neće baš lako pomiriti sa ovom činjenicom. Muftija Zukorlić smatra da bi bilo moralno dozvoliti im da fakultet završe na način na koji su ga upisali, dok ministar Šarčević naglašava da više ne postoje "tehnički uslovi" da im se još jedanput produži rok konačno usvojen na Narodnoj skupštini poslednjih dana septembra prošle godine.

- Mora se već jednom preseći. Već sam im dvaput činio uslugu i pokretao pitanje produžetka roka. Nema šanse da sada to učinim. Ne zato što sam baksuz čovek, već jednostavno nema više uslova za studiranje po starim programima, jer nema više ni profesora koji će to gradivo da predaju i ispituju ih - kaže ministar.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE