Obrenovac, 19.02.2020

UPIS U SREDNJE ŠKOLE


Izvor: Blic,Lokalne novine | Obrenovac, 15.05.2019.
Biraju medicinu i IT zbog zaposlenja, navala i na gimnazije

Foto:Goran Srdanov/RAS Srbija
Medicinske škole i IT smerovi preuzeli su primat najpopularnijih srednjih škola od gimnazija, koje se i dalje dobro kotiraju. Razlog tome je što već svršeni osnovci razmišljaju o tome kako će se zaposliti.

Ta dva smera upravo daju dobre šanse za zaposlenje, u zemlji i inostranstvu, pa se mali maturanti odlučuju za njih.

Prema rečima Aleksandra Markova, predsednika Foruma beogradskih gimnazija, na prošlom upisu bilo je potrebno više bodova za najpopularnije smerove elektrotehničke i medicinske škole nego za gimnazije. Očekuje se da će tako biti i ove godine.

- U Beogradu su najtraženije gimnazije u centru grada. Ali u manjim gradovima upis u gimnazije znatno opada. Sve više učenika se opredeljuje za IT smerove - objašnjava za "Blic" Aleksandar Markov.

Godinama je među najpopularnijim u Beogradu Medicinska škola "Beograd" gde je na primer za smer pedijatrijska sestra prošle godine bilo neophodno 89 bodova.

- U porastu je upis na smerove pedijatrijska sestra i vaspitač, i sa ova dva smera se dešava upravo ono što je pre bilo sa farmaceutskim smerom. Uvek nam dolaze najbolja deca, koja kod nas stiču dobro znanje. Dolaze i odlaze u inostranstvo, a to je najžalosnije kada su u pitanju naši đaci. Osnovni motiv diplome medicinske škole jeste brz dolazak do radnog mesta, ujedno i novčani stimulans, ali u inostranstvu - ističe Nada Trifković, direktorica te škole.

Iako je u Beogradu u opadanju potražnja za upisom u Ekonomske škole, taj slučaj nije u Subotici. Tamo je jedna od najpopularnijih Ekonomska škola "Bosa Milićević", pojedini smerovi na Politehničkoj, kao i Medicinska škola.

Škole za koje vlada najveće interesovanje u Kragujevcu su Prva gimnazija i Medicinska škola. Prema rečima direktorice Prve kragujevačke gimnazije Slavica Marković, "niko nije upisan sa manje od 80 poena". Broj đaka koji žele da upišu ovu školu se povećava stalno, pa ove godine se otvara još jedno specijalno odeljenje za biologiju i hemiju. Medicinska škola prošle godine je upisala na svoja četiri smera najbolje đake, a za upis je bilo potrebno 85 poena.

- Upisuju se dva odeljenja medicinske sestre, i po jedno za pedijatrijsku sestru, zubnog tehničara, medicinsku sestru vaspitača, a ove godine i novo odeljenje za zdravstvenog negovatelja - objašnjava direktor Vladimir Jakšić.

Slična je situacija i sa Novim Pazarom gde je godinama najpopularnija Medicinska škola, pa ni veliki broj bodova na maloj maturi i odličan uspeh ne garantuju učenicima da će je upisati. Za opšti smer lane je bilo potrebno 97 bodova, dok je za ostale trebalo bod ili dva manje.

Jedna od najtraženijih niških škola tradicionalno je Gimnazija "Bora Stanković", gde se za pojedine smerove javi i duplo više zainteresovanih, pa je potrebno i veliko znanje za upis. Najveće interesovanje vlada za prirodno-matematičkim smerom, za koji je bilo potrebno 96,25 bodova, a tek nešto manje bilo je potrebno i za društveno-jezički smer (94,5) i upis bilingvalnog odeljenja (91,19).

Do medicinske škole teže u unutrašnjosti nego u Beogradu

Milorad Antić, predsednik Foruma srednjih stručnih škola, objašnjava da mali maturanti danas vide svoju budućnost radeći u staračkim domovima i banjama po Evropi, stoga se i otvaraju odeljenja zdrastvenog negovatelja.

- Najveći broj dece je prošle godine konkurisao za medicinske sestre. U nekim delovima Srbije, poput Niša, Leskovca i Ćuprije je toliko popularna da je tamo za upis čak potrebnije više bodova nego za upis medicinske škole u Beogradu - ističe Antić.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE