Obrenovac, 03.07.2020

TRŽIŠNI INSPEKTORI 30 PUTA BILI TAJNI KUPCI


Izvor: Novosti,Lokalne novine | Obrenovac, 16.02.2020.
Na delu uhvatili i 'divljeg' trgovca stanovima

Foto:Pixabay
Oko 30 puta su tržišni inspektori za pet meseci tokom prošle godine od početka primene novog Zakona o trgovini imitirali potrošače, kupovali robu ili usluge fizički i u onlajn prodavnicama kako bi na delu "uhvatili" trgovce koji neregularno posluju.

Kako u resornom ministarstvu saznaju "Novosti", to je okviran broj izdatih naloga za nadzor preko prikrivene kupovine jer se ne vodi odvojena evidencija za ovu metodu, koja je samo jedna od predviđenih za suzbijanje neregistrovanog rada, odnosno sive ekonomije u prometu robe i usluga.

Ovaj instrument je najviše primenjivan kod prodavaca tekstila, posrednika za izdavanje nekretnina, kamenorezaca, auto-mehaničara, auto-limara, pružalaca usluge ugradnje prozora, dok ugostiteljske objekte kontroliše turistička inspekcija.

Među onima koji su u prekršajima uhvaćeni je i jedan posrednik za izdavanje stanova koji se oglašavao preko društvenih mreža. Tržišni inspektor se kao tajni kupac odazvao na njegov oglas preko mejla, dogovorili su susret, a na sastanku su ga dočekali inspektori koji su ga legitimisali, pišu "Novosti". Utvrđeno je da posreduje u prometu nekretnina bez licence.

Mirjana Damjanović, načelnica Odeljenja za kontrolu prometa i zaštitu potrošača u Ministarstvu trgovine, otkriva za "Novosti" da se metoda prikrivene kupovine koristi samo u slučaju osnovane sumnje da neko radi neregistrovano ili da prodaje robu i usluge, a ne izdaje račune.

"To je izuzetno sredstvo u inspekcijskom nadzoru i primenjuje se ako se na drugi način ne mogu obezbediti potrebni dokazi", kaže Damjanović i dodaje da ovo obezbeđuje nedvosmisleni dokaz da je neko nudio robu, a da nije bio ovlašćen za to ili da nije izdao račun. 

Mogućnost prikrivene kupovine koriste inspektori tržišne, turističke i saobraćajne inspekcije, a primena se očekuje i u drugim sektorima u kojima je ovakav način prikupljanja dokaza potreban. 

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE