Obrenovac, 12.07.2020

NOVI REKORDI IT SEKTORA


Izvor: RTS,Lokalne novine | Obrenovac, 18.02.2020.
Očekuje se da će konačni rezultati za 2019. godinu pokazati izvoz IKT sektora od preko 1,4 milijarde evra

Foto:Thinkstock
Premijerka Ana Brnabić ocenila je da će ove godine veliki značaj imati uredba kojom se definišu kriterijumi za boravak u Srbiji stranih investitora i osnivača inovativnih startapova.

Ana Brnabić je predsedavala sednici Saveta za informaciono preduzetništvo i inovacione tehnologije, na kojoj su predstavljeni izveštaj realizovanih aktivnosti u protekloj godini i planovi za 2020. godinu.

Na sednici je istaknuto da je izvoz u sektoru informaciono-komunikacionih tehnologija (IKT) u prethodnoj godini bio oko dva puta veći nego u 2016. godini, kada je Savet osnovan.

Očekuje se da će finalni rezultati za 2019. godinu pokazati izvoz od preko 1,4 milijarde evra, dok je prošle godine bio 1,13 milijardi.

Takođe, zaključeno je da je suficit u 2019. godini u razmeni IKT usluga najveći suficit u razmeni bilo koje robe ili usluge iz Srbije, i da doprinosi rastu BDP oko 0,6 odsto, što predstavlja 15 odsto ukupnog rasta.

Predsednica Vlade je ocenila da će za unapređenje poslovnog okruženja i dalji razvoj ovog sektora, veliki značaj imati usvojena uredba kojom se definišu kriterijumi za odobravanje boravka u Srbiji za inostrane osnivače inovativnih startapova i investitore.

Kao najvažnije projektne oblasti za tekuću godinu na sastanku su navedene izgradnja i osnaživanja inovacione infrastrukture, ulaganja u razvoj ljudskog kapitala i stvaranja uslova za konkurentno okruženje inovacionih i tehnoloških kompanija.

Informatika od prvog razreda

Među ciljevima za tekuću godinu navedena je implementacija informatike od prvog razreda osnovne škole kroz predmet "Digitalni svet", koji uključuje oblasti digitalno društvo, bezbedno korišćenje digitalnih uređaja i algoritamski način razmišljanja.

Takođe, predviđen je i set mera podrške nastavnicima informatike, od kojih su najvažnije stipendiranje budućnih nastavnika tokom školovanja i uključivanje predavača iz privrede u izvođenju nastave.

Širenje širokopojasnog interneta 

Planirano je i kreiranje novog master studijskog programa od nacionalnog značaja iz oblasti informacionih tehnologija, programiranja, analize podataka, organizacije i umetnosti.

Brnabićeva je navela da je prevashodan zadatak za ovu godinu i širenje širokopojasnog interneta, koji će obuhvatiti oko 600 naselja, odnosno 90.000 domaćinstava.

Predsednica vlade najavila je da se do kraja godine, planira otvaranje naučno-tehnoloških parkova u Nišu i Čačku, koji će zajedno sa Beogradom i Novim Sadom, činiti najveću mrežu naučno-tehnoloških parkova u regionu.

Šarčević: Do kraja naredne godine 10.000 novih digitalnih učionica

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević objasnio je da je za kupovinu računara za škole širom Srbije izdvojeno 860 miliona dinara.

To je, kako je istakao, prvi korak za unapređenje ove oblasti.

Ocenio je da je program informatičke pismenosti u školama podignut na najviši mogući nivo, i da je do kraja naredne godine planirano i uvođenje 10.000 novih digitalnih učionica.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE