Obrenovac, 08.08.2020

VAŽNA VEST ZA OPŠTINE I GRADOVE


Izvor: Telegraf Biznis,Lokalne novine | Obrenovac, 18.09.2019.
Dobiće više od 490 miliona RSD, a evo kako mogu da ih troše

Foto:Shutterstock,A.Nalbantjan
Sredstva za gradove i opštine koje dodeljuje Fond za lokal biće u narednoj godini veća od 490 miliona dinara, rečeno je za portal Telegraf.rs.

Tako, opštine mogu da očekuju veća sredstva i do 50 odsto koja dalje mogu da raspodele za bolji kvalitet života građana.

Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave ove godine je u Fondu za lokal opredelio 490 miliona dinara za 77 projekta gradova i opština, a u planu je da ta sredstva u narednoj godini budu još veća, izjavio je ministar državne uprave i lokalne samouprave Branko Ružić.

- Sredstva u Fondu za lokal iz godine u godinu se povećavaju. Ove godine, kao što smo i obećali, obezbedili smo 50 odsto više novca nego u 2018. godini - rekao je Ružić.

Objasnio je da su iz Fonda podržani projekti za bolju infrastrukturu, razvoj eUprave, organizaciju kulturnih, turističkih i drugih manifestacija, kao i za preventivno delovanje na smanjenju rizika od klimatskih promena, kao i elementarnih i drugih nepogoda.

- Drago mi je što smo i ove godine uspeli da odgovorimo na zahteve i potrebe gradova i opština i da im pomognemo u finansiranju projekta kojima će unaprediti kvalitet života građana na lokalu - rekao je ministar.

Fond za lokal ove godine iznosi oko 490 miliona dinara, a ukupno je odobreno 77 projekata. Sredstava su odobrena za četiri grupe projekata, a mi vam donosimo i koje:

33 infrastrukturna projekata za koji unapređuju kvalitet života i doprinose lokalnom ekonomskom razvoju i zapošljavanju – izgradnja i rekonsturkcija komunalne infrastrukture, školskih, predškolskih, kulturnih i sportskih objekata, kao i zgrada lokalnih institucija, zatim uređenje parkova, pijaca, trgova i rasvete – oko 356 miliona dinara ( neki od njih su izgradnja prihvatilišta za pse i mačke lutalice u Novom Pazaru, uređenje partera ispred Narodnog muzeja u Užicu, izgradnja mosta preko reke Ibar u selu Rvati u opštini Raška, rekonstrukcija Predškolske ustanove Sunce u Кuršumliji, dogradnja Predškolske ustanove Naša radost Blace….)

14 projekata e-Uprave koji doprinose bržem uvođenju e-Uprave i savremenih informacionih tehnologija radi unapređenja i modernizacije rada lokalnih uprava i boljeg pružanja usluga građanima, kao i tehničkih uslova za elektronsko povezivanje sa državnim i drugim organima i organizacijama – oko 48 miliona dinara (uvođenje sistema za e-vođenje sednica u Кikindi, nadogradnja e-skupštinskog sistema u Senti, unapređenje i modernizacija rada u Opštinskoj upravi u Medveđi i drugi)

22 projekta organizacije kulturnih sportskih, turističkih i drugih manifestacija koje su od posebnog značaja za građane na njenoj teritoriji – oko 48 miliona dinara (Etno sajam u Topoli, Driningrad u Bajinoj Bašti, Vlasinsko leto, Кupusijada u Mrčajevcima, Belmužijada)

8 projekata preventivnog delovanja na smanjenju rizika od klimatskih promena, kao i elementarnih i drugih nepogoda, a sve u cilju zaštite imovine lokalnih samouprava i građana – 34 miliona dinara (Za osiguranje imovinskih interesa i poljoprivrede podršku su dobile opštine Bogatić, Aleksandrovac, Žitište, Blace, Merošina, Veliko Gradište i gradovi Požarevac i Čačak).

U 2018. godini iz Fonda za lokal, koji je iznosio 320 miliona dinara, što je 32 puta više nego u 2017. godini, podržani su projekti 59 opština i gradova Srbije.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE