Obrenovac, 04.08.2020

PAPIRNE FAKTURE ODLAZE U ISTORIJU


Izvor: Tanjug,Lokalne novine | Obrenovac, 19.09.2019.
Elektronske fakture trebalo bi da budu uvedene u Srbiji od polovine 2021. godine

Foto:Pixabay
Elektonske fakture će uneti poprilično velike promene na nivou cele privrede, jer će papirne fakture otići u istoriju.

Novi zakon o računovodstvu koji će uvesti pojam elektronske fakture trebalo bi do kraja godine da bude usvojen u Skupštini Srbije, a do nedavno je njegov nact bio u javnoj raspravi.

"Tim zakonom, ako bude usvojen na način kako je predviđeno, elektronske fakture će ući u naš poslovni sistem od polovine 2021. godine", rekao je za Tanjug predsednik Odbora Grupacije računovodstvenih poslova PKS Aleksandar Vasić.

Uvođenje elektronskih faktura, objašnjava Vasić, doprineće da i sama izrada i slanje faktura bude jednostavnije.

"Samim tim papirne fakture odlaze u istoriju, doći će do značajnog smanjenja troškova i u administriranju i u arhiviranju i čuvanju tih dokumenata", rekao je Vasić.

Naveo je da će državni organi kroz postupak izdavanja faktura u elektronskom obliku imati i bolji uvid u poslovanje privrednih subjekata pa se očekuje i veća fiskalna disciplina.

Vasić je dodao da će računovođe morati da budu spremne za digitalizaciju i da svoje poslovanje više usmere ka pružanju usluga u oblasti računovodstvenog, finansijskog i poreskog savetovanja i analizama.

Naveo je da će svakako postojati prelazni period za uvođenje elektornskih faktura, te da već danas privredni subjekti koji posluju sa velikim sistemima primenjuju sistem elektronskih faktura.

Poreski savetnik Milan Trbojević kaže da će elektronske fakture biti poprilično velika promena na nivou cele privrede. Naveo je da će firme nakon usvajanja zakona imati godinu i po dana da se prilagode i promene svoju poslovnu politiku.

"Kada se usvoji zakon videćemo da li će se nekim podzakonskim aktima definisati na koji način će se tačno razmenjivati elektronske fakture, da li mora da se koristi neki specijalizovani softver ili ne, da li se može slati putem mejla ili slično", naveo je Trbojević.

Ono što je, navodi Trbojević, jako značajno za računovođe i za sve firme je da će sam proces skladištenja biti mnogo jeftiniji.

"Postoje primeri velikih firmi koje imaju kompletna skladišta, stotine kvadrata gde skladište svoju dokumentaciju. Sada će to biti isključivo elektronski, odnosno onlajn tako da će biti potreban jedna mali hard disk i to će biti više nego dovoljno da skladište kompletno svoje poslovanje", kaže Trbojević.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE