Obrenovac, 02.07.2020

IPAK BEZ PROMENA


Izvor: Beta/B92,Lokalne novine | Obrenovac, 20.02.2020.
Ministarstvo finansija: Ugroženim grupama i dalje deo prihoda od igara na sreću

Foto:Pixabay
Ministarstvo finansija saopštilo je da će Predlog novog Zakona o igrama na sreću obuhvatiti i član kojim se 40 odsto prihoda od igara na sreću izdvaja ranjivim grupama, preneo je portal B92.

"U Predlogu Zakona o igrama na sreću, koji će se uskoro naći u skupštinskoj proceduri, biće uvršten član prema kom se 40 odsto prihoda od igara na sreću uplaćuje za finansiranje Crvenog krsta, organizacija osoba sa invaliditetom i drugih udruženja čiji je cilj unapređenje socijalno-ekonomskog i društvenog položaja osoba sa invaliditetom i drugih lica u stanju socijalne potrebe, ustanova socijalne zaštite, sporta i omladine, lokalne samouprave i lečenja retkih bolesti", navelo je Ministarstvo za taj portal.

Ministarstvo kaže da udruženja i bez tog člana Zakona "ni na koji način ne bi bila uskraćena ni za jedan jedini dinar", već da bi podjednaka sredstva dobijala direktno iz državnog budžeta Srbije. Ipak, posle razgovora sa predstavnicima udruženja, koji su izrazili želju da se finansiraju na taj način, a ne direktno iz budžeta, Vlada je odlučila da prihvati njihovu inicijativu.

Zaštitnik građana je saopštio danas da je Skupštini Srbije podneo amandmane na Predlog zakona o igrama na sreću, kako bi se njihovim usvajanjem osiguralo potpuno i neometano ostvarivanje prava osoba sa invaliditetom i drugih socijalno ugroženih lica.

Amandmani su podneti na inicijativu Nacionalne organizacije osoba sa invaliditetom Srbije (NOOIS), u vidu izričite garancije usmeravanja dela prihoda dobijenih od igara na sreću u budžetsko finansiranje rada organizacija osoba sa invaliditetom i unapređenje kvaliteta njihovog života.

Predlogom novog Zakona o igrama na sreću, bilo je planirano ukidanje obaveze države da izdvoji 40 odsto prihoda koji na taj način ostvaruje za finansiranje organizacija koje se bave popravljanjem položaja osoba sa hendikepom i ranjivih grupa.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE