Obrenovac, 02.07.2020

15. SEPEMBRA ĆE SE DEFINITIVNO ZNATI KOLIKI JE MINIMALAC U SRBIJI


Izvor: RTS,Lokalne novine | Obrenovac, 20.08.2019.
Radna grupa započela pregovore

Foto:Profimedia/Ilustracija
Radna grupa partnera u Socijalno-ekonomskom savetu (SES) Srbije sastala se juče, čime su otpočeli pregovori o minimalnoj ceni radnog sata i minimalnoj zaradi za 2020. godinu, a rok za dogovor je 15. septembar.

"Minimalac" je u Srbiji posle povećanja proteklih nekoliko godina dostigao vrednost iznad 27.000 dinara, odnosno 155 dinara po satu rada, a prema najavama vrha države, postoje nastojanja da minimalna mesečne zarada dostigne 30.000 dinara.

O "minimalcu" koji u Srbiji prima oko 350.000 radnika razgovaraju predstavnici ministarstava finansija i rada, Unije poslodavaca, i reprezentativnih Saveza Samostalnih sindikata Srbije i Ujedinjenih granskih sindikata "Nezavisnost".

Sekretar SES-a Dušan Petrović potvrdio je da će sutra biti održana sednice kolegijuma ovog tela na kojoj će se dogovarati dnevni red sednice SES-a.

Minimalna cena rada za 2020. godinu već je bila tema konsultacija koje je pre otpočinjanja zvaničnih pregovora ministar za rad, zapošljavanje, boračka socijalna pitanja Zoran Đorđević proteklih dana vodio odvojeno sa ministrom finansija Sinišom Malim, Unijom poslodavaca i sindikatima.

Stav sindikata pre početka pregovora bio je da povećanje minimalca u 2020. godini mora biti značajno iznad 30.000 dinara kako bi već 2021. godine minimalna zarada dostigla iznos minimalne potrošačke korpe, koja u Srbiji košta više od 36.000 dinara.

Oni tvrde da je to jedini način da se ispuni dogovor koji je unutar SES-a postignut o roku u kome bi "minimalac" trebalo da dostigne vrednost minimalne potrošačke korpe.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE