Obrenovac, 05.04.2020

(NE)SLAGANJE IZMEĐU ZAKONA, TRGOVACA I POTROŠAČA


Izvor: RTS,Lokalne novine | Obrenovac, 20.12.2019.
Roba u radnjama ista, a cene različite

Foto:Depositphotos
Kome se žuri, kupuje u najbližoj radnji. Na ovo trgovci najviše računaju baš u pretpraznično vreme.

Da li je višestruko veća cena nekog proizvoda i kršenje zakona?

Dva ukrasa samo naizgled ista. Ipak po nečemu se razlikuju – po ceni. Jedan je kupljen u kineskoj prodavnici i košta 250 dinara. Dok smo u prodavnici tržnog centra za jednu kuglu dali skoro 400 dinara, navodi RTS.

Malo ko je u prilici da ide od prodavnice do prodavnice u potrazi za dobrom ponudom. Suština praznične kupovine i jeste činjenica da se tada kupuje bez mnogo razmišljanja pa čak i ono što nam ne treba. Mogu li cene da budu toliko različite i da li je to po propisu?

"Naše tržište je slobodno tržište i svaki trgovac ima pravo da odredi cenu svog proizvoda ukoliko se izda fiskalni račun i ta cena koja je navedena na samom rafu za taj proizvod, trgovac će naplatiti po toj ceni koja je na rafu", kaže Jelena Vukašinov, pravni savetnik u Centru potrošača Srbije.

U tržnim centrima cene jelki na novogodišnjem popustu su slične kao u kineskim radnjama. U skupljim prodavnicama tržnih centara ukrasi se prodaju na komad, ali i cene su više. Prodavci kažu da su kvalitetniji i lepši.

"Ono na šta su se potrošači žalili to su ti personalizovani pokloni koje su oni kupovali, da li su stigli kako su oni zamislili, da li je to tako i da li imaju prva da vrate, kada je polomljen da li je to njihova greška i kakva oni prava imaju", navodi Vukašinovljeva.

Potrošačko društvo nametnulo je trend dobre zarade za vreme novogodišnjih praznika i na to trgovci ozbiljno računaju. Računaju i kupci – dobro smo prošli samo ako smo kupili kvalitetno, da potraje i nekog obraduje.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE