Obrenovac, 04.06.2020

NOVINE U SISTEMU RADA HITNIH SLUŽBI


Izvor: Politika,Lokalne novine | Obrenovac, 22.08.2019.
Planira se uvođenje jednog telefonskog broja za sve hitne slučajeve

Foto:Thinkstock
Planirano je da se i kod nas uvede jedinstveni broj telefona za hitne slučajeve, poput onog 112, koji se primenjuje u zemljama Evropske unije.

Po pisanju Politike, kada se nešto dogodi, poziva se taj broj i nije bitno da li je mestu nesreće bliže služba hitne pomoći jednog ili drugog grada, jer u pomoć polazi onaj ko može prvi da reaguje, ističu u Ministarstvu zdravlja.

Ovo bi trebalo da bude samo korak ka uspostavljanju novog sistema rada hitnih službi i domova zdravlja, kako više ne bi moglo da se dešava da se ne zna ko je nadležan za pružanje pomoći u određenim situacijama, naveo je ministar zdravlja Zlatibor Lončar.

Spajanje domova zdravlja i opštih bolnica u jedan sistem trebalo bi da dovede do bolje iskorišćenosti kadrova i opreme, ali i do efikasnije lekarske pomoći i pružanja zdravstvene zaštite, samim tim i kraćeg čekanja na preglede. Od naredne godine počinje proces spajanja ovih ustanova u zdravstvene centre, koji će biti pod direktnom nadležnošću Ministarstva zdravlja. 

To bi značilo da bi, na primer, ginekolog iz doma zdravlja mogao da ima dežurstva u bolnici, što do sada nije bio slučaj, dok će lekar koji je zaposlen u bolnici moći da radi i u domu zdravlja. Isto važi i za opremu, jer neće moći da se čeka na ultrazvučne preglede u domovima zdravlja, dok aparati u bolnicima skupljaju prašinu.

Rukovodioci ustanova će se birati na konkursima, koji su pod nadzorom ministarstva, koje će postavljati upravne i nadzorne odbore. 

Prema rečima pokrajinskog sekretara za zdravstvo dr Zorana Gojkovića, radna grupa ovog sekretarijata već uveliko analizira postojeću situaciju na teritoriji Vojvodine, sa zadatkom da, uzevši u obzir kadrovske potencijale, demografsku sliku, kapacitet i raspored zdravstvenih ustanova, stepen urbanizacije, saobraćajnu povezanost, ekonomske i druge činioce, dostavi predlog plana mreže zdravstvenih ustanova na teritoriji Vojvodine.

"Na osnovu dosadašnjih analiza, jedan deo zdravstvenih ustanova biće spojen da bi pacijentima zdravstvena zaštita bila na jednom mestu, a samim tim pristupačnija celovitija, kvalitetnija i znatno brža, a celom sistemu ekonomičnija i finansijski isplativija", zaključuje on.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE