Obrenovac, 06.07.2020

APLIKACIJA 'IZABRANI DOKTOR' VIŠE NE RADI


Izvor: Telegraf.rs,Lokalne novine | Obrenovac, 24.04.2019.
Zakazivanje kod ovih lekara sada je moguće samo preko šaltera

Foto:Ministarstvo zdravlja Republike Srbije/Shutterstock
Aplikacija “Izabrani doktor” Ministarstva zdravlja, preko koje su građani sa samo nekoliko klikova mogli da zakažu pregled kod lekara opšte prakse i ginekologa, ne radi već 15 dana!

Da stvar bude gora, ne zna se kada će i da li će uopšte ponovo proraditi. Kako za Telegraf.rs objašnjavaju u Centru za tehničku podršku ove aplikacije, problem je prvo bio tehničke prirode, a sada su posredi i drugi razlozi.

- Pre dve nedelje pao je servis RFZO za proveru LBO broja, koji građani unose u aplikaciju kako bi zakazali pregled. Međutim, sada više problem nije tehnički, nije nešto što bi programeri mogli da isprave. U pitanju su neke druge stvari za koje čekamo odgovor od Ministarstva zdravlja. Ne znamo da li će i kada aplikacija ponovo proraditi – odgovaraju u Centru za tehničku podršku aplikacije “Izabrani doktor”.

Podsetimo, ovu aplikaciju koristilo je više desetina hiljada ljudi da bi, bez odlaska na šalter, za nekoliko minuta zakazali pregled kod lekara. Aplikacija je funkcionisala tako što pacijent klikne na ime lekara i onda mu izađu slobodni termini kada kod istog može da dođe na pregled.

Kada pacijent potvrdi termin, onda unosi LBO broj i broj sa zadnje strane knjižice. Međutim, poslednjih 15 dana aplikacija svaki uneti LBO broj registruje kao pogrešan i pregled je nemoguće zakazati.

Treba podsetiti i da je aplikacija svojevremeno dovedena u pitanje, jer je poverenik za zaštitu informacija Rodoljub Šabić tada navodio da se njome zloupotrebljavaju lični podaci građana. Ipak, lični broj osiguranika (LBO) sam po sebi o nama ništa ništa ne govori, obzirom na to da je to samo nasumičan niz cifara (za razliku od jedinstvenog matičnog broja JMBG koji sadrži gotovo sve važne podataka o nama.

Poverenik je pak podsetio da je korišćenje LBO broja problematično jer svako ko ga posećuje može lako doći do poverljivih podataka. Naveo je primere banaka i osiguravajućih kuća koje su prikupljale LBO brojeve kako bi ih iskoristil za druge potrebe.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE