Obrenovac, 07.07.2020

MOŽE LI SRPSKA RAKIJA DA PARIRA VISKIJU, VOTKI I DŽINU?


Izvor: RTS,Lokalne novine | Obrenovac, 24.09.2019.
Malina, šljiva, dunja, kajsija u flaši, za inostrane kupce je prvorazredni luksuz koji su spremni dobro da plate

Foto:Thinkstock
U 540 registrovanih destilerija proizvede se petina srpske rakije, ostalo je iz sivih tokova, kažu veliki proizvođači, koji su se udružili u Nacionalni savet.

Imaju podršku države a cilj im je da se poveća izvoz i srpska rakija promoviše kao ekskluzivno piće u svetu.

Na jednom od najvećih svetskih sajmova žestokih alkoholnih pića koji je krajem avgusta održan u Kini, u konkurenciji 1.800 proizvođača, za jednog od devet pobednika izabrana je rakija iz Srbije.

"Dosta puta smo se dokazali na međunarodnoj sceni da može srpska rakija da parira najvećim brendovima na svetskoj sceni", kaže Miroslav Knežević iz destilerije "Hubert".

A kako i ne bi parirala viskiju, votki ili džinu kada se ta pića prave od kukuruza, krompira, pirinča. Visokokvalitetna srpska rakija dobija se destilacijom stoprocentnog voća.

Malina, šljiva, dunja, kajsija u flaši, za inostrane kupce je prvorazredni luksuz koji su spremni dobro da plate. Rakija koja kod nas košta 1.500 dinara u Kini ili Kanadi je četiri puta skuplja.

Da proizvedemo dobar kvalitet znamo, nedostaju nam količine i kontinuitet proizvodnje.

Oni koji proizvode legalno godinama nisu ulagali u proširenje proizvodnje jer im bolju zaradu uskraćuju oni koji ne plaćaju akcize i poreze.

Ministarstvo poljoprivrede im obećava da će pojačati kontrolu, davaće veće subvencije, uložiti u zaštitu geografskog porekla rakije i pomoći im da se predstave na inostranim sajmovima.

"Ove rakije koje su nagrađene vode poreklo od najprobranijih i najkavlitetnijih plodova", kaže Velimir Stanojević iz Ministarstva poljoprivrede. 

Srbija izveze tek 10 odsto proizvedene rakije. Jedna od ideja Udruženja je i da se više ulaže u degustacione sale, jer je to, kažu, izvoz na kućnom pragu.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE