Obrenovac, 25.01.2020

NEMA VIŠE VARANJA


Izvor: Blic,Lokalne novine | Obrenovac, 25.09.2019.
U Srbiji sada na bočici kreme mora da stoji dokaz da ona umanjuje bore

Foto:Thinkstock
Ako na kozmetičkom proizvodu piše da podmlađuje i ulepšava, na njemu će ubuduće morati da stoji i konkretan dokaz da je to stvarno tako, novo je pravilo u našoj zemlji.

Novi pravilnik o kozmetičkim proizvodima stupio je na snagu 5. septembra, a njim je ova oblast potpuno usklađena sa propisima EU. Novi pravilnik donosi i dosta novina. Tako, ukoliko se, recimo, za proizvod navodi da umanjuje bore ili da hidrira kožu, u dokumentaciji mora postojati dokaz navedenog efekta.

Usklađivanjem načina deklarisanja kozmetičkih proizvoda sa zahtevima evropske uredbe uvedena je mogućnost da se na kozmetičkim proizvodima, sa rokom trajanja dužim od 30 meseci ne navodi datum minimalne trajnosti.

Dodatno, usklađene su liste zabranjenih i ograničenih supstanci i korigovan pristup prisustvu nečistoća i supstanci u tragovima. Ovo se, na primer, odnosi na supstance kao što su konzervansi, UV filteri, boje i mnogi drugi kod kojih su ranije postojale određene razlike u dozvoljenim koncentracijama, što više nije slučaj. Na ovoj listi nalazi se čak 1.611 zabranjenih supstanci.

- To ne znači da stroga kontrola nije postojala i ranije, već da su ovim propisom u potpunosti izjednačene liste tih supstanci i/ili njihovih koncentracija sa propisima Evropske unije - kažu u Udruženju proizvođača i uvoznika deterdženata i kozmetike "Kozmodet".

Kako piše u novom pravilniku, svi raspoloživi podaci o neželjenim efektima i ozbiljnim neželjenim efektima vezanim za upotrebu kozmetičkog proizvoda moraju biti redovno ažurirani i dostupni. S druge strane, odgovorno lice mora da vodi evidenciju o prijavljenim neželjenim efektima i ozbiljnim neželjenim efektima.

Goran Papović, predsednik Nacionalne organizacije potrošača Srbije, kaže da pozdravlja usklađivanje pravilnika sa EU, ali da to kod nas često znači puko prepisivanje. Upravo je njegovo udruženje pokušalo nekoliko puta da kontroliše kvalitet kozmetičkih proizvoda, da li oni stvarno imaju sastave koji pišu na deklaracijama, ali nisu uspeli u Srbiji naći laboratoriju koja bi to mogla tehnički da izvede.

- Postavlja se pitanje koje su laboratorije tehnički dorasle za proveru svega ovoga što smo doneli novim pravilnikom. Nisam čuo do sada da takve postoje. To je veoma osetljivo područje, pogotovo kada se dotaknemo nanotehnologije, koja je godinama prisutna u kozmetici, a prema kojoj treba biti jako obazriv. Mi sa sigurnošću još ne znamo kako nanomaterijali u kozmetici utiču na nas - izjavio je Papović.

Nevidljiva nanokozmetika

Nanotehnologija i nanomaterije primenjuju se u mnogim kozmetičkim proizvodima, uključujući hidratantne kreme, proizvode za negu kose i kreme za sunčanje.

Tradicionalne kreme za sunčanje s visokom zaštitom (SF30+) sadrže mikročestice i krema je zbog toga bela i gusta. No, ako se koriste manje, takozvane nanočestice, krema postaje nevidljiva ljudskom oku, a istovremeno odbija zračenje. Naučni dokazi do sada upućuju da nanomaterije nisu štetne za zdravlje. Ipak postoji zabrinutosti povodom sigurnosti nanokozmetike i njenih dugoročnih učinaka.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE