Obrenovac, 06.04.2020

HOĆE LI POST 'ISPOSTITI' NOVČANIKE?


Izvor: Novosti,Lokalne novine | Obrenovac, 26.11.2019.
Riba pod stalnim nadzorom inspektora

Foto:N.Fifić
Za dva dana, 28. novembra, počinje veliki božićni post, a u žiži interesovanja potrošača biće - riba, namirnica koja i nije baš česta na trpezama srpskih porodica. Trgovci obećavaju da neće iskoristiti priliku i povećavati cene do 7. januara, dokle post i traje, najavljuju i akcijske popuste, a iz Ministarstva poljoprivrede upozoravaju da se riba kupuje isključivo u registrovanim objektima, jer je na tim mestima apsolutno ispravna.

Prodavci kažu da se najviše traže šaran i pastrmka, a od morske ribe brancin, orada i fileti lososa.

- Prodaja je već porasla, a tek očekujemo intenzivan promet - objašnjava prodavac u ribarnici na Banovom brdu. - Kod nas su neke vrste ribe u poslednjih mesec dana pojeftinile i biće još akcija.

Šaran i pastrmka se uglavnom svuda prodaju od 420 do 500 dinara. Sveže šnicle soma, orada i brancin su skuplji i njihova cena u ribarnicama se kreće od 1.000 do 1.200 dinara za kilogram, dok se u trgovinskim lancima na akciji ova morska riba može naći od 780 do 830 dinara. Najskuplji je losos, čiji fileti koštaju oko 2.000 dinara.

- Cene ribe u marketima "Roda", "Merkator" i "Idea" su na nivou prošlogodišnjih - kaže Marko Vlahović, koordinator za komunikacije "Merkatora S". - Kao i za vreme svakog posta i tokom ovog imaćemo akcije na ovim artiklima.

Iz kompanije "Delez" poručuju da su u njihovim prodajnim objektima cene ribe stabilne, a u odnosu na prethodnu godinu su i niže. Ističu da su potrošači navikli da ih tokom božićnog posta očekuju pristupačne cene, te najavljuju da će i ovoga puta biti popusta.

Mnogi nemaju vremena, pa se odlučuju da kupe već spremljenu ribu. Većina ribarnica nudi i uslužno pečenje ili prženje, ali za to je potrebno izdvojiti nešto više novca.

U Ministarstvu poljoprivrede, pojašnjavaju da je promet ove osetljive namirnice strogo kontrolisan.

- Morska riba se najviše uvozi iz zemalja EU, Španije, Norveške, Hrvatske, a iz Vijetnama i Kanade samo pod uslovom da potiče iz odobrenih objekata EU. Slatkovodnom ribom se tržište snabdeva uglavnom od domaćih uzgajivača i delom iz Bosne i Hercegovine, Severne Makedonije i Rusije.

Inspekcija je u toku godine uništila 6.386 kilograma ribe i proizvoda od nje, uglavnom zbog promenjenih svojstava, nalaza parazita i povećanog nivoa histamina kod tune i skuše.

ŠKART ODAJU OČI I MIRIS

Sveža riba ima specifičan miris, koji ne sme biti neprijatan. Kupci treba da obrate pažnju na izgled. Škrge treba da budu vlažne i jasno crvene, a koža sjajna, klizava i vlažna. Ispravno meso ribe je čvrsto. To se vidi kada se pritisne prstima, a udubljenje nestane. Boja mesa zavisi od vrste.

Nebezbedna riba ima "upale" oči, neprozirnu rožnjaču, osušene škrge izmenjene boje, nesvojstvenog i intenzivnog mirisa.

PANGAZIJUS POD LUPOM

Kupci strahuju zbog pangazijusa, koji se još naziva i "vijetnamski som" i spada u ribu nižeg kvaliteta, a njegovo meso često može da sadrži opasne supstance. Iz Ministarstva ukazuju da ova vrsta podleže oštroj veterinarsko-sanitarnoj kontroli, a naročito se ispituje prisustvo ostataka nebezbednih materija, bakterija i teških metala.

- Na preseku pangazijus izgleda kao oslić, ali je manji i nije poput "krmenadli" ovalnog oblika, kao meso soma - objašnjavaju u Ministarstvu. - Razlika je jasna kada je riba cela. Pangazijus je više sive boje, nema pločast prednji deo glave, već uži, podseća više na šarana i ima oblo telo. Som je smeđe boje i vretenaste je građe.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE