Obrenovac, 29.03.2020

OGROMAN ZNAK PITANJA


Izvor: Nova ekonomija,Lokalne novine | Obrenovac, 26.12.2019.
Ne postoji registar preduzeća u kojima Srbija ima udela

Foto:Pixabay
Država posredno stiče udeo u kompanijama preko akvizicija koje sprovode državna preduzeća poput Telekoma, EPS-a i Srbijagasa, ali ne postoji jedinstven i sveobuhvatni registar preduzeća u kojima Srbija ima udeo u vlasništvu, kažu u Državnoj revizorskoj instituciji.

"Ovakva situacija je otežala i popis učešća Srbije u kapitalu pravnih lica i tačno iskazivanje stanja finansijske imovine u Bilansu stanja Republike Srbije", rekla je državni revizor Goranka Jovanović na predstavljanju izveštaja "Efikasnost kontrole akvizicija od strane nadležnih organa".

Prema njenim rečima, Srbija je u procesu pristupanja Evropskoj uniji i kroz saradnju sa Međunarodnim monetarnim fondom izrazila nameru da izradi Strategiju za upravljanje preduzećima u državnom vlasništvu i da objavljuje informacije o učešću Srbije u kapitalu državnih preduzeća.

Međutim, ovo je otežano bez postojanja registra državnih preduzeća, rekla je Jovanović. Vrednost akvizicija koje su sproveli JP EPS, JP Srbijagas i Telekom Srbija a.d, povećana je sa 154 milijarde na oko 200 milijardi dinara, u periodu 2016-2018. godina, dodala je ona.

Predsednik Državne revizorske institucije Duško Pejović kazao je da postoji potreba za nadzorom i kontrolom procesa akvizicija od strane nadležnih organa. Otežavajuće okolnosti za kontrolu akvizicija, osim nepostojanja registra, su to što je kontrola akvizicija državnih preduzeća delimično definisana u različitim zakonima i podzakonskim aktima, kao i nepotpuna koordinacija nadležnih organa, istakao je Pejović.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE