Obrenovac, 16.07.2020

'POSLE KO ZNA KOLIKO VREMENA'


Izvor: Beta,Lokalne novine | Obrenovac, 27.01.2020.
Muškarce u Srbiji će na popisu prvi put pitati koliko imaju dece

Foto:Pixabay
Poslednjih više od pola veka muškarci u Srbiji prilikom popisa stanovništva nisu pitani da li i koliko imaju dece, samo su žene od 1948. odgovarale na pitanje popisivača koliko su naslednika ostavile i samo je taj podatak uziman u obzir.

Po najavi Republičkog zavoda za statistiku, od sledećeg popisa stanovništva na takvo pitanje odgovaraće i muškarci.

Načelnica Odeljenja za popis Republičkog zavoda za statistiku Ljiljana Đorđević izjavila je za Politiku da će "prilikom narednog popisa stanovništva muškarci prvi put posle ko zna koliko vremena odgovoriti na pitanje koliko imaju dece", kao i da je do uvrštavanja ovog pitanja za popis stanovništva došlo na inicijativu Centra za demografska istraživanja Instituta društvenih nauka, kako bi se dobio uvid u to koliko dece imaju muškarci u određenim starosnim grupama.

"Prilikom probnog popisa stanovništva koji je održan u aprilu (2019. godine) prvi put smo pitali muškarce koliko imaju dece i dobili zanimljiv podatak da polovina žena od 30 do 34 godina u Srbiji već ima jedno dete, dok trećina muškaraca te dobi nema naslednika. Ovo je značajan podatak u demografskom smislu jer pokazuje da muškarci odlažu roditeljstvo za kasnije godine života. Podaci govore da se u ovom momentu prosečan muškarac u Srbiji venčava u 34. godini, a žena četiri godine ranije", kazala je Đorđević.

Poslednji popis stanovništva pokazao je da je 45,8 odsto Beograđana između 30 i 34 godine izašlo pred matičara, a po podacima tog popisa u glavnom gradu ima 6.026 više žena nego muškaraca starosti od 30 do 39 godina.

"I dok statističari u šali ističu da muškarce do sada nisu pitali za broj dece ali ubuduće hoće jer oni ne predstavljaju sasvim siguran izvor podataka o broju mališana, genetičari Instituta za sudsku medicinu kažu da svaki treći muškarac koji proverava svoju pretpostavku o očinstvu iz njihove DNK laboratorije izlazi razočaran jer je dobio crno na belo da nije tata detetu za koje je mislio da je stvorio", navodi "Politika".

Rezultati genetičkih istraživanja koja su rađena u razvijenim zemljama zapadne Evrope svedoče da između dva i 12 procenata dece nose pogrešno prezime.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE