Obrenovac, 20.02.2020

OD JULA SE UVODI NOVI NAMET


Izvor: Tanjug,Lokalne novine | Obrenovac, 27.06.2019.
Naknada za unapređenje energetske efikasnosti, pogledajte za koliko će se uvećati mesečni računi

Foto:Shutterstock
Javno preduzece Srbijagas obavestilo ovih dana sve svoje potrošače da im s julskim računima za gas počinje obračun nove naknade za unapređenje energetske efikasnosti od 0,15 dinara po kubiku, koja će se uskladivati jednom godišnje.

Ovaj novac biće iskorišćen za zamenu vrata i prozora u zgradama i bolju toplotnu izolaciju, ali i za ulaganja u kotlove za grejanje.

Naknade za energetsku efikasnost će, inače, uvećati račune za potrošenih 350 kilovatčasova električne energije mesečno za 5,25 dinara, naveo je list Politika.

Za prosečnu godišnju potrošnju gasa od 875 metara kubnih račun će biti veći za 131 dinar godišnje, ili za 11 dinara mesečno, navodi se u obrazloženju propisa kojim se uvodi ova naknada.

Od avgusta na tečni naftni gas, bezolovni benzin, gasna i ulja za loženje biće obračunavana naknada za energetsku efikasnost od 0,15 dinara po litru odnosno kilogramu, dok će isti iznos biti naplaćivan po kubiku prirodnog gasa a naknada za kilovat električne energije iznosiće 0,015 dinara.

Za mesečnu potrošnju od 40 litara goriva dodatni trošak tako će iznositi 6 dinara, mesečni računi za struju na potrošenih 350 kilovata biće uvećani za 5,25 dinara a prosečna godišnja potrošnja gasa biće skuplja za ukupno 131 dinara što je mesečno 11 dinara.

Ovaj novac biće prihod republičkog budžeta i kao takav će se koristiti za unapređenje energetske efikasnosti u Srbiji.

Premijerka Ana Brnabić izjavila je da nije upoznata sa odlukom o nametima u cilju unapređenja energetske efikasnosti u Srbiji, ali da će Srbija, budući da spada u energetski neefikasne zemlje, morati da poradi na tome.

"Moram da pogledam i dobijem malo više infomacija oko toga, ali što se tiče energetske efikasnosti u razlicictim zemljama i vladama to se radilo na različite načine i za to svakako morate da izdvajate nezanemarljiva sredstva jer energetska efikasnost je jednaka praktično izgradnji novih energetskih objekata", rekla je Brnabić.

Ona je tako odgovorila na pitanje novinara o tome zašto je uveden namet na struju, gas i gorivo ako je situacija u budzetu dobra i zašto se na taj način dolazi do novaca za energetsku efikasnost, kao i koliko novca očekuje u budžetu po osnovu tih nameta.

"Moram da pogledam i dobijem malo više infomacija oko toga...", rekla je Brnabić.

Ona je rekla da je energetska efikasnost veoma važna tema i da je Srbija izuzetno energetski neefikasna zemlja.

Dodala je da Srbija ima najjeftiniju električnu energiju u Evropi, koja se značajno subvencioniše i da kroz istoriju nismo morali da se učimo energetskoj efikasnosti.

"Energetska efikasnost mora da se pojača", rekla je premijerka.

Za to su, dodala je, potrebna ne zanemarljiva sredstva i to je praktično jednako izgradnji novih energetskih objekata.

"Da li ste jedan kilovat cas uštedeli ili napravili - praktično je jednaka stvar", rekla je ona.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE