Obrenovac, 07.07.2020

ISELJENJE IZ SRBIJE


Izvor: Novosti,Lokalne novine | Obrenovac, 28.06.2019.
Tek svaki treći ne bi od kuće

Foto:N.Skenderija
U poslednjih 15 godina iz Srbije se iselilo oko 500.000 ljudi, pokazuju podaci OEBS. Naš Republički zavod za statistiku ne obrađuje podatke o migracijama u inostranstvo, ali rezultati različitih istraživanja pokazuju da je taj raspon od 15.000 do 60.000 godišnje!

Poslednji popis iz 2011. godine pokazuje da je čak 45 odsto stanovništva Srbije starosti do 28 godina učestvovalo u migracijama. U unutrašnjim preseljenjima bilo ih je nešto više od 120.000, prosečne starosti 34,3 godine.

Jedno od istraživanja koje se konkretnije bavi stavovima i namerama stanovništva o preseljavanju i utvrđivanju uticaja migracija na demografsko starenje u četiri jedinice lokalne samouprave - Zaječar, Leskovac, Zrenjanin i Užice, sproveo je nedavno Geografski fakultet Univerziteta u Beogradu.

Rezultati pokazuju da čak polovina ispitanika smatra da se u poslednjih 10 godina značajno više ljudi iseljava iz Srbije, 34 odsto smatra da ih je više, a ostatak ispitanika nema stav po ovom pitanju ili ističe da ih je manje.

- Na pitanje da li razmišljaju o odlasku iz rodnog mesta gotovo 70 odsto ispitanika je odgovorilo pozitivno, doduše neki često, a drugi ponekad - stoji u istraživanju. - Nešto manje od 30 odsto ne pomišlja na ovu mogućnost. Među odlučujućim faktorima za ostanak u zavičaju većina je navela vezanost za porodicu i prijatelje, zatim sledi rešeno stambeno pitanje i osećaj pripadnosti. Manji deo je naglasio da je zadovoljan svojim poslom, stilom i kvalitetom života u rodnom kraju.

S druge strane, odlučujući faktori za preseljenje po mišljenju ispitanika su loša ekonomska situacija, bolje plaćen posao, nemogućnost pronalaska istog, zatim korupcija i nedostatak pravne države. Interesantno je da su ispitanici na konkretno pitanje o mogućnosti preseljenja u narednih godinu dana ipak odgovorili u negativnom kontekstu. Tako, 32 odsto uopšte ne razmišlja o preseljenju, 27 procenata je odgovorilo malo, dok je za 16 odsto mogućnost jako mala. Samo četvrtina njih odgovorila je pozitivno za period od godinu dana.

Na listi potencijalnih mesta za preseljenje većina je navela inostranstvo - oko 46 odsto, dok se nešto oko 20 procenata izjasnilo da bi želelo u Beograd ili u neku drugu opštinu.

POSAO IH DRŽI U ZAVIČAJU

Najvažniji razlog za ostanak mladih između 20 i 24 godine je veća mogućnost zaposlenja i zdravija i čistija sredina. Za one nešto malo starije važno je da imaju jednake šanse za napredovanje, dok roditelji sa malom decom i stariji smatraju da bi trebalo postići veći napredak u socijalnoj i zdravstvenoj zaštiti. Slobodno vreme je važan segment za niže obrazovano stanovništvo, a kvalitetnija životna sredina za visokoobrazovane.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE