Obrenovac, 21.02.2020

PROBA MALE MATURE 12. i 13. APRILA


Izvor: Tanjug,Lokalne novine | Obrenovac, 29.03.2019.
Osmaci vežbaju završni ispit, termin pravog pomeren za dva dana

Foto:Aleksandar Jovanović/Ilustracija
Mali maturanti imaće priliku da provere svoje znanje dva meseca pre male mature. Za njih je 12. i 13. aprila organizovan probni završni ispit, gde će rešavati testove iz matematike, maternjeg jezika i kombinovani test.

Prvog dana probnog završnog ispita učenici će rešavati zadatke iz matematike, dok će drugog dana raditi zadatke im maternjeg jezika, odnosno zadatke kombinovanog testu koji obuhvata istoriju, geografiju, fiziku, hemiju, biologiju.

Rukovodilac Centra za ispite u Zavodu za vrednovanje kvaliteta obrazovanja Dragana Stanojević kaže da je priprema testova za probni završni ispit u završnoj fazi, da su ostale samo tehničke dorade.

Škole testove za aprilsku proveru znanja osmaka preuzimaju sa portala Zavoda za vrednovanje kvaliteta obrazovanja. Svaka škola ima svoj pin kod pomoću koga preuzima testova, zatim ih umnožavaju u raspodeljuju učenicima u terminu predviđenom za testiranje.

Uloga probnog završnog ispita je da učenici i nastavnici vide kako će izgledati probni završni ispit i da se pripreme na procedure koje ih čekaju na samom završnom ispitu.

"Cilj je da se prođu sve procedure u školama, kao za završni ispit. Djaci moraju da donesu đačku kljužicu, testovi ne mogu da se popunjavaju običnom olovkom, pobni završni ispit se organizuje u fiskulturnoj sali kao na maloj maturi", pojašnjava Stanojević.

I ove, kao i prethodnih godina, na sva tri testa biće po 20 zadataka, a zadaci će biti kao i na pravom testiranju podeljeni u tri novoa - osnovni, srednji i napredni. Pođednako će biti zastupljeni pitanja otvorenog i zatvorenog tipa - zadaci gde učenik mora da dopuni neku reč, kao i oni na zaokruživanje.

Stanojević kaže da je priprema testova za završni ispit u toku. Da su timovi počeli sa radom u decembru i da se još uvek pišu zadaci.

"Sačekamo rezultate probnog završnog ispita da vidimo da li je potrebno napraviti neke korekcije u završnom ispitu", pojasnila je Stanojević.

Prošle godine nakon probnog završnog ispita škole su slale svoje komentare na testove probnog završnog ispita. Na mejl Zavoda stizale su preporuke nastavnika, ali i roditelja i učenika.

"Analizirali smo sve komentare probnog završnog ispita i u odnosu na to napravili izmene u samom završnom ispitu", istakla je Stanojević.

Završni ispit za osmake biće organizovan 17, 18, 19. juna. Uspeh sa male mature važan je i zbog upisa u željenu srednju školu. Uspeh iz osnovne škole nosi 60 bodova, dok će na tri testa maksimalan broj bodova biti 40.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE