Obrenovac, 21.01.2020

BEZ EPILOGA VEĆINA NAPADA NA ADVOKATE


Izvor: N1,Lokalne novine | Obrenovac, 30.04.2019.
Struka sa nadom gleda u uvođenje novog krivičnog dela

Foto:Pixabay
U Srbiji je tokom ove i prošle godine došlo do eskalacije nasilja nad advokatima, kažu u Advokatskoj komori Srbije.

Prema najnovijim podacima, od ukupno 124 prijavljena napada u poslednje dve decenije, čak 22 su evidentirana ove godine.

Zbog toga sa nadom gledaju u najavu izmena krivičnog zakonika koje predviđaju uvođenje sasvim novog krivičnog dela - napad na advokate.

Sedam smrtonosnih hitaca ispaljeno je u poznatog advokata. Dragoslav Ognjanović brutalno je ubijen u ulazu zgrade u kojoj je živeo. Za Vaskrs se navršilo tačno devet meseci od likvidacije, za koju se spekulisalo da je deo rata mafijaških klanova, jer je bio jedan od glavnih branilaca Luke Bojovića koji je bio u središtu tog sukoba. Zvanično, ubistvo je počinila - neidentifikovana osoba, prenosi N1.

"Naravno da ne možemo da budemo zadovoljni, jer za čitav ovaj period nemamo podatke koji bi nam ukazivali da u tom predmetu ima nekih pomaka ili ne, imamo uveravanja da se na njemu radi. Ono što još mogu da kažem to je i za predmet ubistva advokatskog pripravnika Nemanje Stojanovića", kaže Viktor Gostiljac iz Advokatske komore Srbije.

Likvidacija Ognjanovića uvećala je crnu statistiku. Prema najnovijim podacima Advokatske komore Srbije, u poslednje 22 godine prijavljena su 124 napada na advokate. Od tog broja, 45 evidentirano je prošle, a čak 22 u prva tri meseca ove godine.

Najveći broj napada na advokate nikada nije dobio epilog. Manji broj advokata nije ni podneo prijave za napad, dok su oni koji su se obratili policiji uglavnom ostajali kratkih rukava, jer su njihove prijave ili odbacivane ili nikada nisu rešene.

A zbog čega je to tako?

"Naši predstavnici su razgovarali sa skoro svim oštećenima i imali smo situaciju da imamo dijametralno različite podatke od naših kolega od onih koje smo dobijali od policije, pa tako recimo da ako imamo lice za kojim je raspisana potraga dve godine i niko ne može da ga nađe, a imamo iskaz da to lice sedi u obližnjem kafiću i da ga svi vide. Ili da je krivično delo u potpunosti rasvetljeno, ali se po njemu ne postupa", kaže Gostiljac.

Nakon ubistva Ognjanovića, formirano je i stalno radno telo koje čine predstavnici advokature, policije, tužilaštva, suda i Ministarstva pravde. To telo pomaže da se napadi na advokate rasvetle, ali je i uticalo na najavljene izmene krivičnog zakonika, u nadi da će zaprećene kazne odvratiti potencijalne napadače. Nacrt izmena krivičnog zakonika predviđa sasvim novo krivično delo - napad na advokata.

"Ko napadne advokata ili člana njegove porodice, a u vezi sa obavljanjem advokatske službe kazniće se zatvorom do tri godine. Ako tom prilikom nanese laku telesnu povredu advokatu ili članu njegove porodice, kazniće se zatvorom od jedne do pet godina",navodi se.

Nacrtom zakona je precizirano da će, ukoliko prilikom napada bude naneta materijalna šteta, kazne ići od novčane do petogodišnjeg zatvora, u zavisnosti od obima štete.

"Do 6. juna daćemo primedbe na taj deo teksta, jer smatramo da u opis tog krivičnog dela treba da uđe i teška telesna povreda. Za sada je samo laka telesna povreda. Mislim da treba da uđe i teška telesna povreda, jer to je jedna od čestih posledica napada koja se dešava i dešavala se", kaže Gostiljac.

Eskalacija nasilja nad advokatima tokom prošle i ove godine uliva sumnju u efikasnost novih mera. Zbog toga advokati apeluju na policiju i tužilaštvo da budu efikasniji, kako bi brzim otkrivanjem, hapšenjem i procesuiranjem napadača, poslali poruku da sistem funkcioniše. 

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE