Obrenovac, 24.09.2020

PRIVATNI DOMOVI ZA STARE ČEKAJU NOVAC


Izvor: Novosti,Lokalne novine | Obrenovac, 31.07.2019.
Ministarstvo za rad i dalje duguje za dotiranje smeštaja

Foto:Depositphotos
Na ime subvencionisanog boravka u privatnim domovima za stare, Ministarstvo za rad duguje ovim ustanovama novac za prošlogodišnji boravak korisnika za pet meseci!

To, međutim, nije jedini problem ovog projekta, tvrdi Radoslav Milovanović, predsednik Udruženja privatnih ustanova socijalne zaštite. On kaže da službenici koji obrađuju dokumenta nisu dovoljno obučeni, kao ni centri za socijalni rad.

Zbog loše organizacije lane je od odobrenih 25 miliona dinara potrošeno manje od tri miliona, a u projektu je učestvovalo 40 ustanova. Ove godine je sporazum potpisan sa 25 licenciranih privatnih domova i iz budžeta je opredeljeno oko 20 miliona dinara.

Milovanović ističe da je dobra stvar ovogodišnjeg projekta što je iznos koji država plaća subvencionisanjem u odnosu na prošlu godinu povećan za 10 odsto.

- I dalje postoje problemi koji nisu rešeni i koji dovode do zastoja u postupku smeštaja - kaže on. - Dokumentacija je prilično složena, menice i fakture moraju da budu precizno napisane, a ukoliko nisu dešava se da dođe do zastoja. Prošle godine je bio sporan period od smeštaja korisnika u ustanovu do potpisivanja ugovora.

On naglašava da su centri za socijalni rad tumačili da naplata počinje od trenutka smeštaja, a Ministarstvo za rad je tražilo da to bude od momenta potpisivanja ugovora.

- Sada se procedura završava za tri do četiri dana, naime toliko prođe od zahteva za prijem do stavljanja potpisa svih strana - kaže on. - Ostao je, međutim, problem načina plaćanja i obrade papira, koji ćemo, nadam se, uskoro rešiti. Po novom sporazumu još nije ništa stiglo za naplatu zbog roka od 60 dana koji država ima za isplatu.

U Ministarstvu za rad naglašavaju da dinamika i obuhvat smeštaja korisnika u privatne domove, zavisi od niza faktora, a pre svega od slobodne volje podnosioca zahteva da smeštaj bude preusmeren u jedan od privatnih domova po izboru.

- Zbog tehničkih i administrativnih poteškoća, usled manjkavosti ili nedostatka neophodne dokumentacije, za čije postojanje su odgovorni i privatni pružaoci, nismo izmirili sve obaveze iz prošlogodišnjeg postupka, a regulisaćemo i nadoknaditi sve nedostatke u najkraćem roku - kažu u Ministarstvu.

VEĆE INTERESOVANJE VAN BEOGRADA

Smeštaj u pojedinim privatnim domovima u glavnom gradu dostiže cenu od nekoliko stotina evra. Oni uglavnom nisu zainteresovani za subvencionisani smeštaj, jer im to nije isplativo. Za razliku od njih, domovi u unutrašnjosti imaju interes, jer kažu, najskuplji krevet je prazan krevet.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE