Obrenovac, 20.02.2020

RODNA RAVNOPRAVNOST


Izvor: Tanjug,Lokalne novine | Obrenovac, 31.10.2019.
Srbija 24. na svetu, prva u regionu

Foto:Depositphotos
Srbija se nalazi na 24. mestu među 167 zemalja sveta u pogledu rodne ravnopravnosti i položaja žena, a lider je u regionu, pokazuje indeks "Žene, mir i bezbednost".

"Činjenica da se Srbija nalazi na 24. mestu od 167 zemalja sveta u pogledu rodne ravnopravnosti i položaja žena, kako je to pokazao indeks "Žene, mir i bezbednost", govori nam da smo u prethodnih pet godina uradili mnogo u ovoj oblasti, ali da je još posla pred nama, posebno kada govorimo o ekonomskom osnaživanju žena, borbi protiv rodno zasnovanog nasilja i diskriminaciji“, izjavila je potpredsednica Vlade Srbije i predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost Zorana Mihajlović.

Ona je, komentarišući rezultate indeksa koji je izradio Džordžtaun institut, istakla da je ponosna što je Srbija i u ovoj oblasti lider u regionu.

"I ovaj indeks je pokazao da nijedna zemlja na svetu nije postigla sve kako bi žene živele bolje, ali evidentno je da postoji razlika među zemljama. Vlada Srbije postavila je rodnu ravnopravnost među svoje prioritete i drago mi je da su naši napori međunarodno prepoznati “, rekla je Mihajlovićeva.

Potpredsenica Vlade, saopšteno je iz njenog kabineta, posebno je navela da moramo svi zajedno kao društvo da se borimo protiv stereotipa koji vladaju u društvu.

"Iako je sve više žena u političkom i poslovnom životu, rodni stereotipi i predrasude su, nažalost, prisutni. Kao društvo, svi smo odgovorni da se borimo protiv svakog vida diskriminacije i omalovažavanja žena", rekla je ona.

Od zemalja regiona, Hrvatska se nalazi na 32. mestu, Severna Makedonija na 37, Crna Gora na 40, BiH na 56, a Albanija na 57. mestu. Najbolje zemlje za život žena su Norveška, Švajcarska i Finska.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE