Obrenovac, 07.04.2020

STANOVI NISKOG KVALITETA, A SVE SKUPLJI


Izvor: Gradnja.rs,Lokalne novine | Obrenovac, 31.12.2019.
Građevinska industrija u Srbiji na klimavim nogama

Foto:Pixabay
Građevinska industrija u Srbiji ušla je u krizu, stanovi niskog kvaliteta prodaju se po visokoj ceni.

Što je moguće manje kvadrata, što je moguće jeftiniji materijali, što je moguća veća cena, ocenjuje portal Gradnja.rs. Kako se dodaje u tekstu "Kakvi su stanovi koje kupujemo", izostanak državne intervencije na tržištu stambenih nekretnina, dopuštanje nepoštovanja tehničkih propisa i labavi institucionalni okviri stvorili su specifične tržišne uslove.

Ocenjujući kvalitet stanova, autor navodi da su kriterijumi za ocenu stana lokacija, cena, struktura, kvadratura, dok izveštaji o prosečnom klasnom razradu i kvalitetu stanova nisu dostupni.

Mirko Todorović, koji je doktorirao na ovu temu, smatra da svaki stan, kao i svaki drugi proizvod, mora da ima svoj klasni razred i da svaki stan kao proizvod kojim se trguje na tržištu mora imati sertifikat o kvalitetu. U suprotnom, nedovoljno informisan kupac ima velike šanse da po visokoj ceni kupi zapravo nekvalitetan stan. 

Sertifikat o kvalitetu stana može pomoći da se bolje oceni stan koji kupujemo. To je dokument koji na jasan i razumljiv način kupcu pruža ključne informacije o sveobuhvatnom kvalitetu stana. Zavisno od svojih pojedinačnih i ukupnih kvaliteta, stan može biti razvrstan u jedan od osam klasnih razreda (G, F, E, D, C, B, A i A+). 

Dr Mirko Todorović, u svojoj doktorskoj disertaciji na koju se poziva Gradnja.rs, analizira i upoređuje kvalitete stanova na nekoliko atraktivnih gradskih lokacija na Novom Beogradu. On navodi da je trosoban stan od 74 kvadratnih metara u stambenom naselju West 65 ocenjen sa 134 bodova i pripada klasnom razredu B2. Takav stan se u oglasima prodaje od 2.500 do 3.000 evra. Trosoban stan od 68 kvadratnih metara u stambenom naselju A Blok ocenjen je sa 102 bodova i pripada klasnom razredu C2, i on se prodaje po sličnoj ceni iako su stanovi za dva različita klasna razreda. 

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE