Obrenovac, 16.07.2020

U SRBIJI SE SMANJIO BROJ PUŠAČA


Izvor: Telegraf.rs,Lokalne novine | Obrenovac, 01.02.2020.
Najsvežiji podaci o upotrebi duvana u našoj zemlji

Foto:Pixabay
Broj pušača u Srbiji se smanjio, pokazuju najnoviji podaci Instituta za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" koji je do ovog zaključka došao tokom istraživanja o zastupljenosti pušenja u Srbiji. U poređenju sa 2018. godinom kada je pušilo 37 odsto punoletnih građana, u 2019. godini taj procenat je smanjen za dva odsto , tako da trenutno puši 35 odsto odraslog stanovništva.

Ovi podaci Kancelarije za prevenciju pušenja, prezentovani su povodom 31. januara, Nacionalnog dana bez duvana, koji se obeležava pod sloganom "Život bez duvana – za bolju budućnost novih generacija“.

- U proseku, punoletan pušač u Srbiji puši 17 cigareta dnevno - pokazuje novo istraživanje čiji rezultati govore i da je elektronsku cigaretu probalo 14 odsto punoletnih stanovnika Srbije:

-  Svaki deseti punoletni stanovnik Srbije naveo je da je probao zagrevane nesagorevajuće duvanske proizvode a svaki deseti  je pušio nargile, dok je trećina boravila u nargila baru ali ih nije konzumirala.

Za zdravstvo u Srbiji poražavaju je i podatak da u svega 14 odsto domaćinstava pušenje nije dozvoljeno ni u jednoj prostoriji. 

Sa druge strane, ohrabruje podatak da svaki peti pušač navodi da ozbiljno razmišlja o tome da prestane da puši.

- Jedna petina pušača koji razmišljaju da prestanu da puše navodi da su im podsticaji iz okoline značajna prepreka za ovu odluku.

U "Batutu" navode da učestalost pušenja raste sa uzrastom. Oni su podsetili na podatke o pušenju među decom od 13 do 15 godina koje smo već objavili a koji pokazuju da puši 1,5 odsto učenika petog i 2,9 odsto učenika sedmog razreda osnovnih škola, dok je među učenicima prvih razreda srednjih škola procenat pušača 20 odsto. 

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE