Obrenovac, 07.08.2020

SRPSKO SELO NA PUTU SPASA


Izvor: Telegraf.rs,Lokalne novine | Obrenovac, 01.08.2019.
Formirana je 500. zadruga u Srbiji

Foto:Foter/Mrs Magic
Srpsko selo je na putu spasa, zahvaljujući činjenici da je upravo oporavak ruralnih delova zemlje stvaljen na vrh liste prioriteta Vlade Srbije, a projekat "500 zadruga u 500 sela Srbije" upravo je proslavio otvaranje upravo 500. zadruge u našoj zemlji.

- Formirana je 500. zadruga - projekat 500 zadruga u 500 sela je realnost Srbije. To znači 500 malih fabrika pod otvorenim nebom, hiljade udruženih domaćinstava koji veruju u sebe i svoje bližnje. Formirali su ih domaćini Srbije, a pomogla je Vlada Republike Srbije, Srpska Akademija nauka i umetnosti, Zadružni savezi, lokalne samouprave i ljudi od struke sa poljoprivrednih fakulteta. Posebnu podršku razvoju zadrugarstva dao je predsednik Republike Aleksandar Vučić. Njegova rešenost da se ravnomerno razvijaju svi delovi Republike Srbije dobila je pun smisao u obnovi i razvoju zadrugarstva. Bez zadruge nema sela Srbije, a bez sela Srbije nema ni Srbije - izjavio je ministar u Vladi Srbije, Milan Krkobabić, zadužen za regionalni razvoj, u poseti Nišavskom upravnom okrugu i opštini Ražanj.

Ministar je u Domu kulture Ražanj otvorio osmu po redu privrednu manifestaciju pod nazivom „Dani kupine“. Na ovoj manifestaciji koja, pored praktične prezentacije prerađevina voća i izložbe mehanizacije i preparata u poljoprivredi, služi da se proizvođači svake godine edukuju na neku od aktuelnih tema, ove godine mogla su se razmeniti iskustva o organskom voćarstvu, udruživanju i plasiranju proizvoda, kao i o načinima za uspešno kreiranje brenda.

Posetioci ove manifestacije su mogli da vide i opremu i mehanizaciju koju je zemljoradnička zadruga „Zapis 2012“ nabavila sredstvima (5,8 miliona dinara) dobijenim iz prošlogodišnjeg programa Vlade Srbije namenjenog zadrugama, koji realizuje Kabinet ministra zaduženog za regionalni razvoj. Nakon toga ministar je u selu Lipovac obišao stočarsku zadrugu „Bukovik Ražanj“ koja je iz pomenutog programa dobila 10,4 miliona dinara za nabavku 30 junica simentalske rase.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE