Obrenovac, 20.01.2020

CRNE TAČKE U SRBIJI


Izvor: Telegraf.rs,Lokalne novine | Obrenovac, 03.10.2019.
Pravi se mapa rizičnih deonica, svakog dana dvoje strada

Foto:Nikola Jovanović/Ilustracija
Biciklisti, motociklisti, deca, putnici u automobilima, traktoristi – na srpskim putevima koji su ove godine bili poput ratišta, mnogi su izgubili život. Od početka januara do kraja avgusta dogodilo se 23.057 saobraćajnih nezgoda, od kojih se bar polovina desila u Beogradu.

Prosek je užasavajuć. Prema njemu, svakog dana na putevima u Srbiji život izgube dve osobe. Džaba i apeli na bezbednu vožnju i oprez. Najviše se ginulo upravo zbog prebrze vožnje, nepropisnog preticanja i nevezanog pojasa. Država je tako rešila da napravi i zvaničnu mapu deonica najvećeg rizika.

Naime, Ministarstvo saobraćaja donelo je pravilnik o načinu utvrđivanja saobraćajnih deonica najvećeg rizika i rangiranja opasnih mesta.

To će učiniti na osnovu otvorenih podataka Opservatorije društvenih inovacija. Ta organizacija je identifikovala oko sto pedeset zona na kojima se dešavaju teže nezgode (preko 50 odsto sa povređenom ili poginulom osobom), a gde se u krugu od 200 metara desilo bar deset nezgoda.

Dovoljno je samo da ukucate naziv opštine i pojave se tačke gde se najviše stradalo u saobraćaju.

Neke veće rizične deonice, kako je Telegraf.rs već pisao, poznate su mnogima, ali vozači i dalje ne vode dovoljno računa kada tuda voze. Ibarska magistrala poprište je mnogih nesreća. Često se dešava da usled neprilagođene brzine vozači izlete, udare u drvo ili nešto pored puta.

NAJRIZIČNIJI PUTEVI

Zimi je kritičan put do Zlatibora prema Crnoj Gori, a put Beograd-Zrenjanin u jesen, kada traktoristi raznesu blato i zemlju po njemu, pa dolazi do proklizavanja. Slično je i sa delom puta Šabac - Loznica.

Sudeći po broju nesreća, pak, cela Srbija je postala crna tačka. "Putevi Srbije" i MUP nedavno su ipak označili i određene "crne tačke".

Ništa od ovoga nije dovoljno ako se pameti ne dozovu i sami vozači, a ovo su najčešće greške koje prave i koje i njih, i druge učesnike u saobraćaju mogu koštati života:

- neprilagođena brzina uslovima puta i saobraćaja

- korišćenje mobilnog telefona u toku vožnje

- alkohol i umor

- nepoštovanje saobraćajnih propisa

- loša procena saobraćajnih situacija

- upravljanje neispravnim vozilima.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE