Obrenovac, 04.07.2020

SRBIJA OJAČALA NAPORE U BORBI PROTIV TERORIZMA


Izvor: Beta,Lokalne novine | Obrenovac, 03.11.2019.
Ali i dalje neiskusna...

Foto:Getty images/Wathiq Khuzaie/Stringer
SAD i njeni partneri ostvarili su veliki napredak u borbi protiv međunarodnih terorističkih organizacija tokom 2018. godine.

To se navodi u godišnjem izveštaju Stejt Departmenta o borbi protiv terorizma.

U izveštaju stoji da u Srbiji 2018. nije bilo terorističkih napada i da je zabeležen mali broj regrutovanja islamista, preneo je Glas Amerike.

Glavne terorističke pretnje ostaju potencijalni transferi novca i oružja kroz region, povratak stranih boraca, revitalizacija terorističih ideologija i prilike za samoradikalizaciju, navodi se u izveštaju.

"Srbija je ojačala napore u borbi protiv terorizma, nastavila je saradnju sa međunarodnim partnerima i članica je globalne Koalicije za borbu protiv Islamske države. Ipak, neiskustvo i unutrašnje birokratske prepreke su ograničile doprinos Srbije globalnoj koaliciji", navodi se u izveštaju Stejt departmenta.

U Srbiji je, podseća se u izveštaju, u martu na snagu stupio Zakon o organizaciji i nadležnostima državnih organa u suzbijanju organizovanog kriminala, terorizma i korupcije. Konstatuje se da su nadležne službe napredovale, ali da im je i dalje potrebno poboljšanje u radu.

U izveštaju se navodi da sistem za kontrolu vozila i putnika na granici funkcioniše, ali da centralizacija podataka ide sporo. Srbija zakonski zabranjuje učešče u oružanim sukobima u drugoj zemlji, u skladu sa rezolucijom 2178 Saveta bezbednosti UN, ali, piše u izveštaju, još nije razvila potrebne sisteme za prikupljanje podataka o putnicima.

U Srbiji su na snagu stupili Zakon o zamrzavanju imovine i sprečavanja terorizma i Zakon o sprečavanju pranja novca, koji usklađuju srpsko zakonodavstvo sa međunarodnim standardima. Ali, u izveštaju piše da je Srbija i dalje na "sivoj listi" Međunarodnog tela za sprečavanje pranja novca (FATF) i da mora da radi na primeni ovih zakona.

U izveštaju se dodaje da je u Srbiji na snazi Nacionalna strategija za prevenciju i borbu protiv terorizma u periodu 2017-2021, izrađen je i Akcioni plan koji treba da identifikuje rane faktore koji vode ka radikalizaciji, predviđa praćenje pretnji na društvenim mrežama i poboljšanje bezbednosti građana. Ali, još nije imenovan nacionalni koordinator za borbu protiv ekstremizma.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije i BIA sarađuju sa Interpolom i Europolom u borbi protiv terorizma. U 2018. Ministarstvo je odgovorilo na 20 zahteva iz FBI-a. Kao članica NATO programa Partnerstvo za mir, Srbija je asistirala u NATO obukama za iračko vojno-medicinsko osoblje u sklopu borbe protiv terorizma.

Sa Bugarskom, Rumunijom, Mađarskom, Hrvatskom i BiH Srbija sarađuje na zaštiti granice, srpske agencije sarađuju i sa Albanijom i Severnom Makedonijom, dok su u martu obustavljene aktivnosti na bilateralnoj graničnoj saradnji sa Kosovom.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE