Obrenovac, 29.03.2020

EMPATIJA BI REŠILA PROBLEM


Izvor: Tanjug,Lokalne novine | Obrenovac, 03.12.2019.
U Srbiji roditelji i dalje kriju decu sa invaliditetom

Foto:Printscreen
Stav prema osobama sa invaliditetom zavisi od mesta do mesta i tamo gde postoji empatija nema problema, međutim i danas postoje mesta u kojima se deca sa invaliditetom kriju od drugih, rekao je u Skupštini zaštitnik građana Zoran Pašalić.

Zoran Pašalić je istakao da je tokom posete gradovima širom Srbije shvatio da položaj osoba sa invaliditetom zavisi od lokalnog stava.

- Ako ima empatije onda problema nema. Međutim, ako razumevanja nema onda problemi idu do toga ljudi osobe s invaliditetom kriju, čak i decu -  rekao je Pašalić.

Zaštitnik građana je rekao da je njegova obaveza da prati ovakve situacije i da u budućnosti rešava takve probleme.

- Zakoni su dobri ali praksa ih ne prati na odgovorajući način. Osobe sa invaliditetom se u obavljenjaju svakodnevnih aktivnosti susreću sa brojinim preprekama kretanja - kazao je Pašalić.

U toku prethodnih deset godina bilo je svega 2.187 obraćanja osoba sa invaliditetom zaštitniku građana.

- Dolazimo gde god nas pozovete i ovom prilikom naglašavam da Srbija štiti sve svoje građane - rekao je Pašalić u Skupštini grada Beograda uoči obeležavanja Međunarodnog dana osoba sa invaliditetom.

Pašalić je rekao i da je važno pitanje koje se postavlja pred svake izbore, kako da se omogući osobama sa invaliditetom da ravnopravno glasaju.

- Građani sa invaliditetom suočavaju se sa raznim fizičkim i informacionim problemima prilikom glasanja. Oni treba da ravnopravno učestvuju na izborima i da iskažu svoju volju i zato pozivam sve da im omoguće to - rekao je Pašalić.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE