Obrenovac, 29.02.2020

SRBI ĆE I OVOG LETA NA EGEJSKO MORE


Izvor: Dnevnik,Lokalne novine | Obrenovac, 04.04.2019.
Brčkanje ove godine još skuplje, Grčka i dalje omiljena destinacija

Foto:Printscreen
Najviše građana Srbije koji sebi mogu da priušte letovanje i ove godine će na obale Egejskog mora.

"First minut” uplate su već prodate, te turistima koji će tek uplaćivati aranžmane ostaje da nađu nešto po redovnoj ceni. Izvesno je da će morati da izdvoje više novca nego lane. Letovanje u severnogrčkim mestima poskupelo je desetak odsto u odnosu na prošlu godinu.

Osim toga, treba uračunati kursne razlike, koje još povećavaju cenu. Grci su lane uveli boravišne takse, koje će se plaćati i ove godine.

U letovalištima u Pijeriji, poput Leptokarije ili Olimpik biča, naši turisti su bili najbrojniji dugi niz godina. Međutim, sve je više komšija iz Mađarske, Rumunije i Slovačke koji biraju te destinacije. Čim je tražnja veća, i cene skaču. Tako je i najpopularniji apartmanski smeštaj desetak odsto skuplji. Za najam četvorokrevetnog apartmana u špicu sezone od deset dana s prevozom cena je 1.000 evra. Sada treba dodati 0,4 evra dnevno po osobi za takse – to je 16 evra, piše novosadskiDnevnik.

Кada su već Grci povećali cene, domaći turisti mogu biti zadovoljni što evro miruje. Ali ni tu sve ne ide glatko. Već godinama agencije naplaćuju kursne razlike po najskupljem kursu banke, prodajnom. Razlika u odnosu na srednji kurs Narodne banke Srbije je od nekoliko dinara pa naviše.

Agencije traže uplatu u dinarima, a tu najgore prolaze oni koji su cele godine revnosno kupovali evre i šparali za letovanje. U agenciji traže da se to plati u dinarima, po prodajnom kursu banke kod koje imaju račun. Međutim, kada turista krene obrnutim putem, u menjačnicama će za hiljadarku evra dobiti 117.000 dinara, a u agenciji će po kursu banke morati da uplati bar 121.000. Ta suma može biti viša, ali i niža, sve zavisi od toga s kojom bankom agencija sarađuje.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE