Obrenovac, 28.05.2020

ALARMANTNO ZAGAĐENJE VAZDUHA


Izvor: Novosti,Lokalne novine | Obrenovac, 05.06.2019.
Čak pola godine dišemo otrove

Foto:Thinkstock
Žitelji svih velikih gradova širom Zapadnog Balkana, među kojima je i Beograd, udišu izuzetno zagađen vazduh!

Da je u pitanju alarmantna situacija po pitanju nivoa zatrovanosti vazduha i da je to jedan od bitnih faktora koji utiču na smkraćenje životnog veka stanovništva, upozorile su novim izveštajem Ujedinjene nacije.

Izveštaj UN programa za životnu sredinu - UNEP navodi da je u 18 analiziranih gradova Albanije, Bosne, Crne Gore, Severne Makedonije i Srbije, uključujući i teritoriju Kosova, zagađenje vazduha uzrok znatnog broja prevremenih smrti!

- Zagađenje vazduha u gradovima Zapadnog Balkana izaziva između 15 odsto i 19 odsto ukupnog broja smrtnih slučajeva i smanjuje životni vek za između 1,1 i 1,3 godine - alarmantan je podatak izveštaja. - U posmatranim balkanskim gradovima dnevna ograničenja izloženosti česticama čađi ili druge materije ili PM10, prekoračena su između 120 i 180 dana godišnje. To je mnogo više od dozvoljenog prema nacionalnim i EU normama, koji ograničavaju na 35 broj takvih dana.

Zasnovan na podacima sakupljenim za najmanje 274 dana godišnje izveštaj je pripremljen je u saradnji sa Svetskom zdravstvenom organizacijom i institucijama za upravljanje kvalitetom vazduha u analiziranim zemljama. Sudeći po njemu, stanovništvo ovih oblasti izloženo je do pet puta višim koncentracijama vazdušnog zagađenja od normi određenih na nacionalnom nivou i u EU.

Kako se u izveštaju navodi, 15 aktivnih elektrana na ugalj u pet zapadnobalkanskih zemalja ispuštaju znatne količine sumpor-dioksida, azotnog oksida, prašine ili sitnih čestica u vazduh! Tako, čak 88 odsto od 7,3 miliona zgrada u regionu kom pripada i Srbija, koriste decentralizovane sisteme grejanja koji neefikasno koriste energiju.

- Nedostatak pristupa savremenim izvorima obnovljive energije u regionu glavni je uzrok zagađenja vazduha - kaže za "Novosti" dr Elizabet Paunović, ekspert SZO, komentarišući podatke izveštaja. - Vrlo je slična situacija u svim tim zemljama kao i Srbiji, jer sve baziraju svoju elektro-energetiku na sagorevanju uglja, kako u termoelektranama, tako na privatnim ložištima.

Kako Paunovićeva kaže, drugi najznačajniji faktor zagađenja vazduha su izduvni gasovi iz automobila.

- Još je 2012. godine Međunarodna agencija za ispitivanje raka, produkte sagorevanja dizel-goriva, klasifikovala kao kancerogene za ljude - objašnjava Paunović. - Trebalo bi da su striktniji propisi svih zemalja Zapadnog Balkana koji se odnose na zabranu ili kontrolu korišćenja dize - vozila.

Čestice suspendovane u vazduhu PM 10 I PM 2,5 mikrona u prečniku, najsitnije i najštetnije po ljudsko zdravlje, u kojima se mogu nalaziti teški metali, čađ i produkti sagorevanja, ulaze duboko u pluća i talože se u krvotoku.

- Posledice višedecenijske izloženosti zagađenom vazduhu su kardiovaskularne bolesti - upozorava Paunović. - A što se tiče kratkotrajnih efekata i kod odraslih i kod dece, to su bolesti organa za disanje. U velikoj meri, zgađen vazduh izaziva i rak pluća! 

VISOKA CENA

Velika je zabluda da je prelazak na obnovljive izvore energije skup, kada se zna da Srbiju posledice zagađenja vazduha koštaju čak trećinu BDP - tvrdi ekspert SZO Elizabet Paunović. - Analiza SZO, za period od 2010. do 2015. godine, pokazala je da nas toliko godišnje koštaju posledice zagađenja, bolesti i prevremene smrti.

ELEKTRANE VELIKI PROBLEM

Istraživanje je pokazalo da su osim Beograda najzagađeniji gradovi Užice, Valjevo i Loznica. Dr Paunović objašnjava da 16 termoelektrana na ugalj na teritoriji bivše SFRJ emituje više čestičnog zagađenja nego 296 elektrana koje se nalaze u zemljama EU.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE