Obrenovac, 06.07.2020

ZAŠTO UVOZIMO OTPAD?


Izvor: RTS,Lokalne novine | Obrenovac, 07.10.2019.
U Srbiji se sakupi i preradi tek desetina nastalog otpada, a oni koji se bave preradom moraju da ga uvoze

Foto:Thinkstock
Svakog meseca u Srbiji nastane milion tona otpada, koji uglavnom završi na deponijama i u rekama. Sakupi se i preradi tek desetina, a oni koji se bave preradom otpada moraju da ga uvoze. Prošle godine uvezli su više od 230.000 tona, od kojih je 1.000 tona bio opasan otpad.

Najviše otpada uvozimo iz Turske, Mađarske i Hrvatske, a od 2011. godine uvoz je povećan 60 odsto. Istovremeno i mi smo izvezli više otpada za 40 odsto.

"Pokušavamo da pomognemo kompanijama da kroz jednu fer i transparentnu utakmicu na tržištu pre svega detektuju gde se najbolje može pronaći otpad i koje su to sirovine koje su njima potrebne", kaže Filip Radović, direktor Agencije za zaštitu životne sredine.

Pola uvoznog otpada je papir, a uvozi se i pet-ambalaža.

"Apsurdna je situacija da imate svuda oko nas pet-boca u prirodi, a da mi kao recikleri nemamo dovoljno sirovina i primorani smo da uvozimo iz okruženja", ističe Mihail Mateski, direktor kompanije za reciklažu "Grinteks".

Siniša Mitrović iz Privredne komore Srbije navodi da desetine miliona evra Srbija potroši uvozeći otpad, odnosno neke vrste sirovina iz inostranstva.

"Za to vreme naša industrija reciklaže je predimenzionirana u kapacitetima, nema primarne selekcije, nema onoga što je kvalitetan materijal koji bi mogao doći u reciklažnu industriju s obzirom na to da je sve sahranjeno u smetlišta", dodaje Mitrović.

Trenutno se sakupi tek trećina ambalažnog otpada, a može da se reciklira sva ambalaža od vode, sokova, mleka, jogurta umesto što završava u rekama.

"Srbija će od naredne godine ući u pripremu realizacije takozvanog depozitnog sistema. Svi oni koji koriste ambalažu imaće priliku da tu ambalažu odlože na mestima gde to bude predviđeno i da za to što odlože ambalažu dobiju nekakvu korist", objašnjava Goran Trivan, ministar zaštite životne sredine.

Već se pokazalo da je tamo gde potrošači mogu da dobiju novac za limenke i flaše procenat sakupljanja ambalažnog otpada i preko 90 odsto. U Istanbulu, na primer, u zamenu za plastične boce može se dobiti karta za prevoz.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE