Obrenovac, 24.02.2020

POD NADZOROM NAJČEŠĆE BRAČNI PARTNERI I DECA


Izvor: Politika,Lokalne novine | Obrenovac, 08.06.2019.
U Srbiji za male pare moguće prisluškivati bilo koga

Foto:Thinkstock
Kako saznaje Politika, naša zemlja zakonom nije uredila oblast proizvodnje, prometa i korišćenja opreme za tajno prikupljanje podataka. Ovakvo stanje mnogi koriste, pa je moguće da svaki pojedinac i privatnik, strana kompanija ili organizacija, mogu da uvezu i nabave prislušne uređaje i to već od 30 evra.

Danas su na metama mnogi građani koji nisu pod lupom službi već ih nadziru ljubomorni partneri, šefovi, zabrinuti roditelji...

General Momir Stojanović, nekadašnji načelnik Vojnobezbednosne agencije (VBA), kaže za "Politiku" da u Srbiji vlada haos kada je reč o prisluškivanju i tajnom prikupljanu podataka. On naglašava da je važno utvrditi ko sve poseduje takve uređaje. Podseća da njima mogu da barataju samo službe bezbednosti, BIA i VBA i UKP i to po striktnoj proceduri i zakonu.

"Pošto mi nismo doneli zakon o proizvodnji i prometu uređaja, odnosno opreme za tajno prikupljanje podataka, koje zadire u privatnost i ustavom zagarantovana prava i slobode građana, onda imamo situaciju da svaki bogatiji biznismen, stranka koja ima novca, strana služba... ima te uređaje", navodi Stojanović.

Božidar Spasić, obaveštajac i nekadašnji visoki funkcioner savezne službe Državne bezbednosti, priznaje da i on poseduje razne spravice za prisluškivanje i tajno snimanje.

"Poslednjih godina u našoj zemlji lako možete doći do jeftinih prislušnih uređaja sumnjivog porekla. Oni su uglavnom kineske proizvodnje. Pojedini ljudi trguju takvim stvarima - prisluškivačima, tajnim kamerama i kombinovanim varijantama. Sve to skupa košta tridesetak evra, a ima sličan efekat kao skuplja moderna prislušna tehnologija koju uglavnom nabavljaju na zapadu", naglašava Spasić.

Bivši obaveštajac navodi da su u Srbiji najčešća bračna prisluškivanja, kao i dečja gde roditelji prate svoju decu za koju sumnjaju da se drogiraju ili se bave kriminalom. Postoje i prisluškivanja koja rade kompanije, agencije koje prate poslovne partnere itd.

"Mali prisluškivači najčešće se nalaze u USB-u. Niko neće posumnjati u tu spravu koja snima razgovor i do 24 sata. Zatim postoje hemijske olovke sa kamerama. Cena te špijunske olovke je oko 150 evra i može se nabaviti na aerodromu u Dubaiju. Postoje i naočare sa kamerama koje snimaju u svako doba dana. Prisluškivači i kamere se nalaze u upaljačima, a ima i takozvano dugme prisluškivač", slikovito objašnjava Božo Spasić i zaključuje da se danas izgubila nit između prisluškivanja službi i prisluškivanja koje obavljaju građani.

Na internetu ima mnogo sajtova koji prodaju opremu za tajno snimanje. U njihovom asortimanu, između ostalog, su i kamera i mikrofon u senzoru za dim, mikrofon u kompjuterskom mišu, detektivski ručni sat... Na tim sajtovima objavljene su recenzije i komentari zadovoljih korisnika. 

Oprema za prisluškivanje može biti predmet kontrole prekograničnog kretanja u skladu sa Zakonom o izvozu i uvozu robe dvostruke namene, a u skladu sa tehničkim karakteristikama koje su definisane u kategoriji pet - Telekomunikacije i "Zaštita informacija" u odluci o utvrđivanju nacionalne kontrole liste robe dvostruke namene, objašnjavaju za "Politiku" u Upravi carine.

Samo specijalizovana pravna lica mogu legalno uvoziti navedenu opremu, dok fizička lica nemaju tu mogućnost.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE