Obrenovac, 24.02.2020

ONO KAD SE KLIKNE NA SVAKU GLUPOST


Izvor: Tanjug,Lokalne novine | Obrenovac, 09.06.2019.
Iz neznanja korisnici mobilnih telefona aktiviraju VAS usluge, a onda dobijaju veće račune

Foto:Depositphotos
Korisnici mobilnih telefona u Srbiji u poslednjih nekoliko meseci RATEL-u se najviše žale na takozvane VAS usluge koje im uvećavaju mesečne račune.

U RATEL-a kažu da korisnici često iz neznanja aktiviraju te usluge koja se naplaćuje po ceni većoj od standardnih SMS poruka.

VAS usluge mogu da obuhvataju glasanje SMS-om, doniranje sredstava, učestvovanje u nagradnim igrama, obaveštenje banaka, preuzimanje multimedijalnog sadržaja kao sto su igrice, aplikacije, pozadine, melodije, animacije...

"To su usluge sa dodatom vrednošću kada korisnik, recimo, hoće da zna svoj horoskop ili koristi neku uslugu koja nije standardizovana. Uobičajena procedura je da se on prijavi na taj servis, da pošalje poruku, da dobije određene informacije i to se naplaćuje po posebnim tarifama“, kaže za Tanjug direktor RATEL-a Vladica Tintor.

Upozorio je korisnike da prilikom korišćenja tih usluga, posebno sadržaja na internetu, ne klikću na banere koji se pojavljuju i da pažljivo pročitaju uslove, naročito one koje se odnose na sadržaj servisa koji se nudi, cenu i proceduru ođave, odnosno otkazivanja usluge.

"Dešava se često da korisnik i pretplatnik iz neznanja aktivira tu uslugu, klikne na neki baner, misli da je dobio poruka od svog operatora. U stvari, nije dobio poruku od svog operatora i prosto sa svakom novom dobijenom porukom njemu se račun uvećava. To je jedna neprijatna situacija koja se prolongira“, rekao je Tintor.

Na određene VAS servise moguća je prijava klikom na reklame, odnosno banere na sajtovima, kao sto su na primer reklame za antivirus programe, kada korisnik dobija obaveštenje da mu je kompjuter ili telefon zaražen virusom.

Tintor je objasnio da, ukoliko korisnik primi SMS poruku sa nepoznatog kratkog koda koji VAS operatori dobijaju od operatora mobilne telefonije ili primeti da mu je račun uvećan zbog stavke na ime VAS usluga, treba odmah da reaguje i samostalno je deaktivira ukoliko postoji uputstvo za ođavu, ili može da se obrati info centru mobilnog operatora čiji je pretplatnik, kako bi se neželjene uluge deaktivirale.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE