Obrenovac, 06.06.2020

ALARMANTNO STANJE


Izvor: Tanjug,Lokalne novine | Obrenovac, 09.10.2019.
Srbiju je od 2002. do 2011. zvanično napustilo 150.000 mladih, strepnje šta će novi popis da pokaže, jer optimizma nema

Foto:Shutterstock
Popis stanovništva koji će biti spoveden 2021. godine daće preciznije podatke o odlivu mozgova, ali ne mislim da će oni biti bolji od onih od pre osam godina, izjavila je ministarka zadužena za demografiju i poplulacionu politiku Slavica Đukić Dejanović.

Na panelu posvećenom sprečavanju odliva mozgova u okviru 19. Ekonomskog samita, Slavica Đukić Dejanović je rekla da je prema popisu stanovništva iz 2011. godine, u periodu od 2002. do 2011. u inostranstvo otišlo registrovanih 150.000 građana Srbije.

Svaki peti migrant iz Srbije ima diplomu fakulteta

Iako je, kaže, istraživanje koje je sproveo njen kabinet pokazalo da tri četvrtine anketiranih visoko obrazovanih u dijaspori koji za sada ne planiraju da se vrate u Srbiju, ohrabruje podatak da je više od polovine anketiranih (57 odsto) spremno da ulaže stečene resurse u Srbiju.

- Ova informacija nam je bitna, jer ukazuje na neophodnost daljeg povezivanja, aktiviranja i korišćenja svih raspoloživih potencijala naših ljudi u inostranstvu i njihovog povezivanja sa nama ovde kroz najrazličitije vrste projekata - rekla je Đukić Dejanović.

Prema rezultatima poslednjeg popisa stanovništva iz 2011. godine, procešna starost 150.000 naših građana koji su od 2002. do 2011. otišli u inostranstvo je 28,7 godina, a svaki peti među njima imao je diplomu visoke škole ili fakulteta.

"Treba razmišljati kako mlade vratiti Srbiji"

Đukić Dejanović kaže da su migracije fenomen koji je najteže predvideti i teško menjati, te da je potrebno da svi u društvu rade na stvaranju ambijenta koji će podsticati mlade da ostanu u Srbiji ili da dođu u našu zemlju kako bi ostvarili lične i profesionalne snove i ciljeve.

- Istovremeno, trebalo bi razmišljati o onim mladim ljudima koji ne planiraju da se vrate u Srbiju, a čija znanja, veštine, iskustvo, poslovni kontakti i finansijska sredstva mogu biti i razvojni potencijal Srbije, o čemu do sada nismo mnogo vodili računa - rekla je ministarka.

Kaže da su ispitanici iz dijaspore takođe naveli i nekoliko prioritetnih oblasti za koje smatraju da bi država trebalo da se pobrine u narednom period, a to su povećanje životnog standard, otvaranje novih radnih mesta, borba protiv korupcije i unapređenje zdravstvene zaštite.

Navela je da su to i prioriteti Vlade Srbije za koju kaže da prepoznaje svu ozbiljnost migracionog fenomena i njegovih posledica.

Trećina studenata želi da napusti Srbiju

Pored istraživanja u kojem je učestvovala dijaspora, ministarka je rekla da je sprovedeno i istraživanje koje je obuhvatilo više od 11.000 studenata koje je pokazalo da 3.990 njih želi da napusti Srbiju, da 90 odsto njih u tome podržavaju roditelji, a da 70 odsto među njima već ima bliske srodnike ili nekog ko će ih tamo prihvatiti.

Istakla je da zato treba povećati motivaciju mladih da ostanu u Srbiji što se, navodi, može postići stvaranjem povoljnog ambinenta za život u kojem mladi koriste stečana znanja u svojoj profesiji, ostvaruju uspešne profesionalne karijere, imaju adekvatne uslove za naučnoistraživački rad, a pre svega mogu da žive od svog rada i da planiraju porodični i lični život.

Kako je rekla, uspešno upravljanje migracijama iziskuje napore čitavog duštva, od države do svake porodice i pojednica u transformaciji odliva mozgova u kapital.

- Sada postavljamo kamen temeljac društva budućnosti u kojem će buduće generacije živeti u svetu manjih razlika i većih mogućnosti za sve i u kome će mladi ne samo odlaziti, već i dolaziti u Srbiju - zaljučila je ministarka.

Frensis Pikap iz UNDP rekla je da će migracije biti povećane kada Srbija postane deo EU i da je sada pravi momenat da se ljudima pruže razlozi da ostanu u Srbiji.

- U Srbiji postoje mnoge stvari koje se mogu nadograditi - rekla je Pikap i navela da je jedna od tih oblasti i digitalizacija, oblast u kojoj Srbija beleži najveći ekonomski rast.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE