Obrenovac, 04.08.2020

GORIVO JE SVE SKUPLJE


Izvor: Espreso.rs,Lokalne novine | Obrenovac, 10.05.2019.
Nove cene na srpskim pumpama su ZA PLAKANJE

Foto:Dragana Udovičić
Gorivo na pumpama u Srbiji nastavlja skoro svakodnevno da dobija nove, više cene. Tako je u sredu, na većini benzinskih stanica u našoj zemlji benzin premašio cenu od 154 dinara, dok je dizel stigao na nivo od 164,50 dinara.

Samo u poslednjih mesec dana benzin je poskupeo za četiri, a dizel za 1,5 dinara.

Najveći razlog svakodnevnim poskupljenjima je činjenica da je barel sirove nafte tipa brent početkom januara koštao 53,80 barela, a u sredu je prodavan za oko 70 dolara za barel.

Skok cena bi bio svakako viši da dinar nije stabilan u odnosu na dolar i evro.

- Treba istaći da je remont postrojenja NIS u Pančevu trajao poslednjih dva i po meseci - kaže generalni sekretar Udruženja naftnih kompanija Srbije (UNKS) Tomislav Mićović. - Zato smo skoro sve gorivo morali da uvozimo što je automatski podiglo i troškove goriva jer rastu i nabavni troškovi.

Problem je dodatno napravila i činjenica da su promenjeni propisi za prevoz nafte baržama, jer odnedavno samo brodovi sa duplim dnom mogu da prevoze ovu vrstu robe, pa je nedostatak takvih tipova plovila dodatno iskomplikovao celu situaciju oko dopremanja.

Na rast cena sirove nafte na svetskim tržištima najviše utiče geopolitička situacija. Tenzije oko Venecuele su najviše uticale na rast cene barela, ali je Iran sledeći tas na vagi koji će pogurati cene.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE