Obrenovac, 14.07.2020

SRBIJA I URBANI RAZVOJ


Izvor: Novosti,Lokalne novine | Obrenovac, 11.07.2019.
Od devet velikih industrijskih centara ostao jedan

Foto:Depositphotos
Šta sve piše u novoizrađenoj strategiji urbanog razvoja Vlade Srbije za narednu deceniju?

Kako prenose "Novosti", ovaj dokument daje precizan presek trenutnog stanja i izazova života u Srbiji.

Na oko devet odsto gradskog područja Srbije odvija se više od 90 odsto ekonomskih aktivnosti. Zato je razvoj urbane ekonomije ključni faktor za vođenje nacionalne politike, kaže se u strategiji.

Industrijska zaposlenost u Srbiji od 1996. do 2016. godine smanjena je sa 813.195 na 393.906 radnika, odnosno 51,6 odsto. U tom periodu smanjen je broj velikih industrijskih centara sa devet na jedan, a srednje veličine sa 17 na četiri. Broj industrijskih centara sa pet do 10 hiljada zaposlenih smanjen je sa 26 na 12, a broj malih sa 125 na 59.

Podaci Evrostata, piše list, pokazuju da je u 2013. udeo stambeno izrazito ugrožene populacije u Srbiji iznosio 16,4 odsto, a čak 25,2 odsto među domaćinstvima u riziku od siromaštva. Stopa prenaseljenosti stanova u 2013. bila je iznad 50 procenata.

Kako prenosi list, osnovni problemi razvoja urbane ekonomije su zaostajanje u privrednim kapacitetima, snažna deindustrijalizacija praćena slabom reindustrijalizacijom u izvesnom broju gradskih naselja, relativno visoka nezaposlenost i slaba konkurentnost.

Problemi su i odliv visokostručnog kadra, siromaštvo, zaostajanje u tehničkom napretku, slaba i nekoherentna privreda i nedostatak alternativnih koncepata razvoja zasnovanih na znanju i „zelenoj“ ekonomiji.

Najveća odgovornost za urbani razvoj je na opštinama i gradovima. Međutim opštine kubure sa finansijama. Strategija konstatuje da je ukidanje naknade za korišćenje građevinskog zemljišta i njeno integrisanje u porez na imovinu doprinelo slabljenju budžetskog potencijala lokalnih samouprava. Istovremeno, pišu "Novosti", zaduženost je na lokalu porasla 37 odsto u periodu od 2013. do 2016. godine – sa 93,1 na 127,6 milijardi dinara.

Prema podacima RGZ iz ove godine, bilo je 6.953 kvadratna kilometra i 51 hektar građevinskog zemljišta što je oko devet odsto ukupne teritorije Srbije, kaže se u dokumentu.

Mobilnost stanovništva u Srbiji manja je dva do tri puta u odnosu na razvijene evropske države.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE